Насловна Најновије Уз подршку ЕУ и Међународне организације рада, почела реализација пројекта “Корак до...

Уз подршку ЕУ и Међународне организације рада, почела реализација пројекта “Корак до посла – обука и запошљавање незапослених у Источном Сарајеву“

61
0

У оквиру пројекта „Подршка Европске уније локалним партнерствима за запошљавање – Фаза II“ ( LEP II – Local Employment Partnership ) са реализацијом је започео пројекат „Корак до посла“ који реализује Локално партнерство за запошљавање (ЛПЗ) Источно Сарајево, чији је главни носилац Градска развојна агенција-РАИС.

Поред РАИС-а на пројекту учествује још осам партнерских организација и институција. Агенција за развој предузећа Еда Бања Лука, Град Источно Сарајево, Општина Источно Ново Сарајево, Општина Источна Илиџа, ЈУ Завод за запошљавање Републике Српске, Машински факултет Универзитета у Источном Сарајеву, Еко Жељезница д.о.о. Источна Илиџа и Златно Зрно Источно Ново Сарајево су партнери на пројекту.

Циљ пројекта који ће трајати 21 мјесец је смањење незапослености кроз повећање квалификација и успјешну интеграцију незапослених, са посебним освртом на теже запошљиве категорије, ради стварања одрживијег и инклузивнијег тржишта рада. До 2026. године се очекује мање од 4000 незапослених на подручју града Источно Сарајево. Исход пројекта биће удружени и континуирани рад свих учесника на тржишту рада на реализацији иницијатива у циљу усклађивања понуде и тражње на тржишту рада.

„Реализацијом пројектних активности очекује се унапређење капацитета образовних институција, побољшана знања и вјештине незапослених особа, успостављен механизам за подршку покретању и развоју нових предузећа. Успостављена оперативна платформа „Берза рада Источно Сарајево“, која ће садржавати информације о тренутној понуди и тражњи радне снаге, ће бити још један од резултата пројекта у циљу трајног смањења незапослености на подручју града“, нагласила је Младенка Пандуревић, директор Развојне агенције Источно Сарајево-РАИС након потписивања уговора са Међународном организацијом рада (МОР) чиме је озваничен почетак имплементације пројекта „Корак до посла“, који ће се реализовати на подручјуГрад Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа, Соколац, Источни Стари Град, и Трново (РС). Укупна вриједност пројекта је 185,988.69 ЕУР, од чега је износ грант средстава Европске уније 166,140.00 ЕУР, а остатак од 19,848 ЕУР је самофинансирање Градске развојне агенције – РАИС.

Локално партнерство за запошљавање Источно Сарајево је једно од 26 партнерстава успостављених у БиХ, у оквиру пројекта “Подршка Европске уније локалним партнерствима за запошљавање – Фаза II” (ЛЕП II ), којег Европска унија финансира сa 6 милиона еура, а проводи Међународна организација рада). Овај пројекат има за циљ да кроз локална партнерства за запошљавање допринесе побољшању запошљавања у локалним заједницама и унаприједи вјештине и прилике за запошљавање особа у неповољном положају на тржишту рада.

ИЗВОРРАИС
Претходни текстАнтидејтонске и лицемјерне изјаве амбасадора Управног одбора ПИК-а
Сљедећи текстНакон великих врућина стиже освјежење – температуре испод 30 степени (ВИДЕО)