Насловна Најновије Укинута ванредна ситуација у Српској, грађани да се пријаве на здравствено осигурање

Укинута ванредна ситуација у Српској, грађани да се пријаве на здравствено осигурање

168
0

Ову одлуку данас је усвојила Влада Републике Српске, која је на приједлог Републичког штаба за ванредне ситуације у Српској донијела Одлуку о престанку важења Одлуке о проглашењу ванредне ситуације за територију Републике Српске, као и Уредбу о престанку важења Уредбе о начину извршавања мјера за спречавање и сузбијанје заразног обољења ковид 19.

– Свјетска здравствена организације је, на основу извјештаја Комитета за ванредне ситуације Међународних здравствених прописа, утврдила да ковид 19 више не представља јавно здравствену пријетњу од међународног значаја. Иако вирус САРС-ЦоВ-2 и даље циркулише, закључено је да тренутне варијанте вируса нису повезане са већим ризиком од развоја тежих клиничких форми болести, те да ковид 19 тренутно не представља ванредан догађај који има ризик за јавно здравље других држава путем међународног ширења и који захтијева координисан међународни одговор – саопштено је из Владе Републике Српске.

Приједлог о престанку примјене ванредних мјера предложио је Институт за јавно здравство Републике Српске, у складу са стабилном епидемиолошком ситуацијом и ставом Свјетске здравствене организације.

Подсјећамо, Свјетска здравствена организација прогласила је 11. марта 2020. године пандемију болести изазване вирусом корона. Ради превентивног дјеловања и спречавања ширења заразе тешким акутним респираторним синдромом корона вирусом 2 (САРС-ЦоВ-2) и обољења узрокованог овим вирусом (ковид 19), Влада Републике Српске, на приједлог Републичког штаба за ванредне ситуације донијела је Одлуку о проглашењу ванредне ситуације за територију Републике Српске.

Због повећања броја заражених лица у Републици Српској, Народна скупштина Републике Српске је на 12. посебној сједници донијела Одлуку о проглашењу ванредног стања за територију Републике Српске, а потом и Одлуку о укидању ванредног стања за територију Републике Српске („Службени гласник Републике Српске“, број 48/20), али је Одлука о проглашењу ванредне ситуације остала на снази.

Фонд здравственог осигурања Републике Српске поново позива грађане који још нису пријављени на здравствено осигурање да регулишу свој статус у надлежним пословницама Фонда, јер је Влада Републике Српске укинула ванредну ситуацију, па самим тим Фонд више неће финансирати здравствене услуге за неосигуране грађане.

– Наиме, Фонд здравственог осигурања Републике Српске је већ три године, тачније, од када траје пандемија вируса корона финансирао здравствене услуге и за неосигуране грађане у јавним здравственим установама и по томе смо јединствени у региону, будући да ниједно земља ово није урадила. Трошак Фонда од почетка пандемија за неосигуране грађане износи више од 150 милиона КМ – наводи се у саопштењу ФЗО РС.

Будући да је Свјетска здравствена организација недавно прогласила крај пандемија, а Влада Српске сходно томе укинула ванредну ситуацију, важно је да грађани који нису здравствено осигурани регулишу свој статус, како би и даље могли да несметано користе здравствену заштиту.

Овај позив се посебно односи на оне грађане који су раније на осигурање били пријавлјени по основу незапослености.

– Подсјећамо, од 2020. године незапосленост више није основ за пријаву на здравствено осигурање, па су грађанима који тренутно немају запослење дате друге могућности пријаве на осигурање. Међутим, претпоставка је да управо због ванредне ситуације и пандемије вируса корона многи грађани се нису још ни пријавили на здравствено осигурање, јер је Фонд донио одлуку да док траје ванредна ситуација сви грађани, и неосигурани, имају право на здравствену заштиту – додају они.

Напомињу да је Закон о обавезном здравственом осигурању дао бројне могућности пријаве на здравствено осигурање, управо како би грађани имали што више основа за пријаву на здравствено осигурање. Поред 17 основа пријаве на осигурање, постоје и друге могућности пријаве и то по основу година живота, посебног друштвеног статуса или специфичног обољења, уколико немају други основ за пријаву (дјеца, лица старија од 65 година, обољели од малигних болести, хемофилије, дијабетеса, мултипле склерозе, лица која живе са ХИВ инфекцијом, обољели од ријетких болести, лица са инвалидитетом, лица без прихода и др.). На овај начин су заштићене најугроженије категорије грађана, које су од посебног медицинско-социјалног значаја и ова лица не би требало да буду изван здравственог осигурања, али је важно да се пријаве на осигурање.

За информације у вези са пријавом на осигурање и потребном документацијом грађани могу контактирати пословнице Фонда, као и њихове заштитнике права.

Контакт телефони су доступни на интернет страници Фонда, на којој се, такође, налази и информација о потребној документацији за пријаву на здравствено осигурање.

Лица која се пријављују на осигурање као лица без прихода не морају да доносе из Пореске управе потврду о висини прихода, јер ФЗО РС има приступ овој евиденцији Пореске управе.

ИЗВОРнезависне новине
Претходни текстСвечано отварање љетне туристичке сезоне у Источном Сарајеву 30. јуна
Сљедећи текстПредстава „Миропомазани“ отвара први Фестивал позоришта у Градишци