Насловна Вијести Република Српска УКЦ прати свјетске трендове с’ циљем унапређења знања

УКЦ прати свјетске трендове с’ циљем унапређења знања

200
0

Универзитетски-клинички центар Републике Српске, прати свјетске трендове и смјернице у медицини, с циљем унапређење знања и вјештина радника у здравству, а примјер за то је и курс о збрињавању пацијената код изненадног застоја рада срца, који је организован за студенте Медицинског факултета и медицинске сестре из Ургентног центра, саопштено је из ове здравствене установе.

Генерални секретар Ресусцитационог савјета Србије Златко Фишер, рекао је да на курсу полазници уче да продужавају вријеме и обезбиједе да екипе хитне помоћи или реанимациони тим, стигну до особе којој се још може помоћи.

Фишер је рекао да је данас у УKЦ-у Републике Српске у функцији особе која надгледа исправност одвијања овог програма и утврђује да се он одвија у складу са стандардима, који су установљени за стицање ове престижне међународне лиценце.

„Захваљујући жељи УKЦ-а да спроводи највише стандарде у збрињавању животно угрожених пацијената формирали смо локални инструкторски тим. Након овога, они могу самостално наставити одређене активности. Такође, УKЦ је препознао потребу да инволвира студенте и они су изразили жељу да усвоје ова знања“, рекао је Фишер.

Начелник Ургентног центра УKЦ-а Славица Зељковић, рекла је да ће студенти након курса добити међународно признате дипломе, а научиће модернији начин у приступу пацијентима и побољшати квалитет збрињавања пацијената, који доживе изненадни срчани застој.

„Kурс је намијењен и медицинским и немедицинским радницима. Сви љекари који су запослени у Ургентном центру су завршили курсеве из напредних мјера реанимације и имамо кадар који је стекао звање инструктора. Дакле, не само да спроводе ове мјере, него и учествују у едукацији кадра“, рекла је Зељковићева.

Она је напоменула да је циљ да да програмом буде обухваћено што више лаика и немедицинског особља, ккао би научили како да спроведу одређене мјере и на тај начин „купе“ вријеме и помогну да унесрећена особа има веће шансе да преживи до стизања медицинске помоћи.

„У УKЦ-у имамо савремену опрему и услове за збрињавање свих врста пацијената. Међутим ако на терену имамо ситуацију да унесрећеном нико не пружи адекватну помоћ и ако она није благовремена, онда су те шансе за преживљавање и квалитетан опоравак минималне“, рекла је Зељковићева.

Студент Медицинског факултета Владан Гачић, оцијенио је да УKЦ данашњом организацијом курса основне животне подршке, показује жељу да студенти уз добијени сертификат лакше дођу до запослења.

„Моје колеге и ја, нас 50, данас смо прошли едукацију БЛС. Наша знања је потребно надоградити, потрено је научити нове технике и вјежбати што више како бисмо могли да препознамо ситуацију ако је унесрећени без свијести, да позовемо помоћ и да кренемо са кардиопулмоналном реанимацијом, те да знамо да рукујемо аутоматским екстерним дефибрилатором“, рекао је Гачић.

Едукација се врши према препорукама Европског Ресусцитационог Савјета, који је водећа европска научна установа која се бави ургентном медицином и кардиопулмоналном реанимацијом.

У едукацији су учествовала три инструктора ЕРЦ-а из Ресусцитационог савјета Србије на челу са Фишером, а едукатори су Зељковићева и љекар Сузана Шобот, те још три љекара Ургентног центра УKЦ Републике Српске.

ИЗВОРсрна, фото ЈЗУ РС
Претходни текстУбијена кћерка „Путиновог Распућина“
Сљедећи текстГласиначке роде свиле ново гнијездо