Насловна Најновије Умјесто књижица основци добијају увјерења

Умјесто књижица основци добијају увјерења

143
0

Основцима у Републици Српској ће на крају првог полугодишта умјесто ђачких књижица бити подијељена увјерења о успјеху, рекли су у Министарству просвјете и културе.

„На крају првог полугодишта за све ученике се издају увјерења о успјеху на полугодишту, док се ученицима који се школују у нивоима образовања увјерења издају по завршетку сваке године школовања“, појаснили су у Министарству за „Еуро Блиц“.

Све одјељенске старјешине у школама ће, како наводе, у еДневник систему на располагању имати доступно увјерење које ће моћи генерисати, слати путем мејла или штампати у складу са потребама школе.

Школе увјерења могу да штампају на обичном А4 папиру до доношења новог правилника о педагошкој документацији у основној школи и дефинисања одговарајућег обрасца.

Ове измјене предвиђене су новим Законом о основном образовању који је на снагу ступио у септембру.

Сви неопходни подаци о успјеху ученика, оцјене, изостанци, владање повлачиће се из електронског дневника.

Из Министарства подсјећају да то не значи потпуни крај за ђачке књижице у основним школама јер је новим законом прописано да се оне издају на крају другог полугодишта, за ученике од првог до петог разреда.

Као и претходних година, ученици од шестог до деветог разреда добијају свједочанство о завршеном разреду.

Увјерења о успјеху на првом полугодишту ће се издавати и у умјетничким школама, осим у онима које немају еДневник, оне ће и даље ђацима дијелити књижице.

ИЗВОРсрна
Претходни текстМилић: Повећање пензија око 13 до 14 одсто
Сљедећи текстПродановић и Ранкић у трци за начелника Братунца