Насловна Најновије Универзитет у Источном Сарајеву могао би се придружити Евроазијској асоцијацији универзитета

Универзитет у Источном Сарајеву могао би се придружити Евроазијској асоцијацији универзитета

180
0

Делегација Универзитета у Источном Сарајеву на челу са ректором Миланом Кулићем учествоваће на КСВ конгресу Евроазијске асоцијације универзитета, који ће се одржати 2-3. марта на Московском државном универзитету Ломоносов, пише Руска газета.

Проректор за међународну сарадњу УВС Марко Гутаљ рекао је у интервјуу за Руску газету да Република Српска рачуна на јачање братских веза између српског и руског народа, ширење свеобухватне сарадње са руском и евроазијском научном заједницом.

То је, према његовим ријечима, неопходно, укључујући и за заједничку борбу против све већег фалсификовања историје.

Недавно је у Универзитет одржан међународни образовни форум „Руски језик и евроазијски вектор развоја образовања, науке и културе“ у организацији Универзитета Лобачевски из Нижњег Новгорода и Државног универзитета за менаџмент

– Наше учешће на КСВ конгресу Евроазијске асоцијације универзитета логичан је наставак наших иницијатива за проширење контаката на евроазијском простору. Размотрићемо изгледе за пуноправни улазак у Асоцијацију – рекао је Гутаљ.

Марко Гутаљ је подијелио и информацију да ће у Москву као део делегације допутовати и светски познати историчар, декан Филозофског факултета УВС Драга Мастиловић, који је много учинио на јачању билатералних веза са Руском Федерацијом.

– Настојаћемо да максимално искористимо време у Москви. Посветићемо пажњу јачању веза са Институтом за славистику Руске академије наука, као и Руским историјским друштвом, из којег смо недавно добили на поклон књиге за нашу библиотеку – рекао је Гутаљ.

У јулу 2022. године, амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов предао је руководству УВС избор књига које су овом универзитету послали Руско историјско друштво и Руска академија наука. Књижевност је попунила библиотеку Центра за руски језик на Филозофском факултету.

Ректор УВС Милан Кулић тада је изразио интересовање за проширење сарадње са РИО, руским научницима и универзитетима.

– Наши студенти и професори редовно одлазе у Русију да размјењују искуства и знања, а Руси заузврат долазе код нас. Учинићу све да интензивирам билатералну сарадњу са Русијом, јер вјерујем да ће руска наука може у великој мјери помоћи развоју нашег универзитет – рекао је Кулић.

Поред тога, он је руском амбасадору уручио захвалницу упућену предсједнику РИО Сергеју Наришкину, у којој су руководство и сви запослени Универзитета у Источном Сарајеву изразили дубоку захвалност и искрену захвалност за блиску и плодну сарадњу.

ИЗВОРРуска газета
Претходни текст„Сеоским сокацима“: Соколачко село Кошутица (Видео)
Сљедећи текстАсад: Помоћ потребна у свим регионима