Насловна Друштво Уникатне декорације Данијеле Лаковић

Уникатне декорације Данијеле Лаковић

220
0

Прије годину дана Данијела је почела са израдом дрвених производа – козметичких сталака, подметача за чаше са држачем, вртешки за најмлађе, фигурица, магнета и свијећњака за сватове, те магнета са порукама.

Тридесеттрогодишња Данијела Лаковић, због недостатка посла у струци, опробала се у изради уникатних декорација од дрвета за све узрасте.

Она је завршила мастер студиј геодезије у Новом Саду. Има седам година радног искуства, од којих су три године радног стажа, али није успјела да се запосли, па је одлучила да крене са израдом дрвених поклона.


Лаковићева наводи за Срну да је прије годину дана почела са израдом дрвених производа и да јој је први био козметички сталак, касније подметачи за чаше са држачем, држач књига, вртешке за најмлађе, фигурице, магнети и свијећњак као поклон за сватове, те магнети са порукама.

Данијела израђује и дрвене варјаче, корпице, срца са именима као пригодан поклон за учитељице, према жељи гравира текст, затим прави дрвене кућице, држаче кључева, те сталке за лименке или накит – у зависности шта купац жели.


„Када некоме поклањам – увијек гледам да је то специфично, уникатно и нешто другачије. Поклоне увијек вежем за особу којој то поклањам да буде нешто што би она жељела и што је карактеристика саме те особе“, објашњава Лаковићева, која је и потпоручник у резервном саставу Војске Србије.

Према њеним ријечима, најчешће израђује играчке за дјецу, и то све уз помоћ своје мале це-ен-це машине чија је радна површина 25 центиметара и чије могућности нису велике, али којом је успјела много тога да изради.

„Тренутно израђујем памтилицу – биљежница са дрвеним корицама и жељеним мотивом 21 са 15 центиметара. То је 80 бијелих листова формата А5 који су увезани са двије алке и једноставно се отварају, па биљежница постаје вјечна јер је допуњива“, наводи Данијела, која живи на релацији Пале-Вишеград.

Лаковићева каже да жели да њени производи буду корисни, практични и јефтини, а за њихову израду користи шперплочу и лесомал.

Када је ријеч о процесу израде, Данијела прво црта у једном програму, а у другом кодира како би машина могла да препозна тај код, затим слиједи резање које траје око 20 минута, па шмирглање, фарбање, сушење и на крају украшавање.

Она украшава најчешће природним материјалима од филца и пјене ЕВА, те бисерима и другим ситницама.

„То је хоби, али ме испуњава зато што не мислим на друге ствари. Једноставно, за мене једна врста терапије да останем у здравом разуму и ведрог духа. Преокупирам се тим послом и процес зна да траје цијели дан“, истиче Лаковићева и објашњава да током дана може да направи три производа.

Данијела подсјећа да од малих ногу себи прави кућице за барбике, у чему је уживала и на часовима техничког у основној, те у средњој школи, па је зато и уписала Факултет техничких наука.

Тренутно размишља о већем подухвату, односно куповини велике машине коју би користила за израду сувенира, дјечијег намјештаја и дрвених декорација.

Сви заинтересовани Данијелине производе могу погледати на профилу на „Инстаграму“ /@Handmadebylada/ i „Fejsbuku“ /Handmade by LaDa/

ИЗВОРсрна
Претходни текстМанастир Хиландар због короне затворен за посјетиоце до даљег
Сљедећи текстУ сриједу сједница Скупштине града Источно Сарајево