Насловна Најновије Унутрашњи договор на једној и уплитање странаца на другој страни

Унутрашњи договор на једној и уплитање странаца на другој страни

191
0

Након састанка страначких лидера у Сарајеву, на којем је направљен искорак у договору о сету закона који су услов за европски пут БиХ, предсједници СНСД-а Милорад Додик, ХДЗ-а БиХ Драган Човић и лидери тројке, за исти сто требало би да сједну поново сљедеће седмице у Мостару.

Да ли ће на том састанку бити додатних помака, зависиће и од тога да ли ће федерални партнери остати при ранијем договору или ће као након састанка у Лакташима поклекнути под притиском странаца и одустати од договореног.

У СНСД-у сматрају да резултати учесталих састанака представника српских, хрватских и бошњачких партија које чине власт на нивоу БиХ не могу бити позитивни све док су партнери из Федерације под притиском страног фактора.

Унутрашњи договор на једној страни и уплитање странаца на другој – ово је изазов са којим је БиХ суочена од Дејтона до данас.

– Када би федерални партнери испоштовали оно што се договори на састанку, били бисмо ближе консензусу. Међутим, под притиском страног фактора они договорено промијене – категоричан је генерални секретар СНСД-а Срђан Амиџић.

Сматра да би колеге у Федерацији требало да политички одрасту.

– Да се одмакну од страног фактора, да размишљају својом главом и да оно што се договори да треба да се проводи на терену. Тај страни фактор је овдје откад је БиХ као земље – додаје Амиџић.

СНСД је против мијешања било које земље кад су у питању интерни договори у БиХ. Тај став поновио је након састанка прије три дана у Сарајеву и лидер СНСД-а Милорад Додик.

На састанку с партнерима у власти на нивоу БиХ постигнут је договор да се усагласе три закона како би били отворени приступни преговори са ЕУ.

– Политичка групација којој ја припадам је за европски пут БиХ. Он подразумијева да ништа нема да намеће овај лажни високи представник који се шепури по Сарајеву. И уколико он било шта учини од овога ништа не важи, онда нема европског пута БиХ – истиче Додик.

А свака назнака могућег напретка БиХ на путу евроатланстких интеграција охрабрује поглавара исламске заједнице у БиХ Хусеина Кавазовића, који се обрушио на страначке лидере. Поручује – нико не може у име Бошњака пристати на договор који ће, тврди, довести у питање будућност и безбједност БиХ.

За Радована Ковачевића, српског делегата у Дому народа ПС БиХ, ово је порука упућена лидерима тројке, да немају право да учествују у преговорима и да доносе одлуке.

– Овдје имамо исламску заједницу и поглавара исламске заједнице који каже шта не смију да раде политичари који су изабрани од грађана. Потпуно је јасно из тог саопштења да они сматрају да за Србе и Хрвате нема мјеста у БиХ, да је БиХ земља самоза Бошњаке а да ми можемо да живимо само по њиховим правилима и по одлукама које они буду доносили о нама – поручио је Ковачевић.

Указао је Ковачевић и на, како оцјењује, малициозне тврдње Кавазовића о државној имовини. Подсјећа да Устав јасно каже да 49 одсто територије у БиХ са свим оним што се на њој налази припада Републици Српској.

На исто је указао и професор Факултета политичких наука Невенко Врањеш. Каже, Српска је ентитет са свим елементима државности, а то значи да има своју имовину.

– Ја сам сад већ убјеђен да је предсједник Републике Српске дошао под удар тог таквог процеса најприје што је недвосмислено категорично рекао да се неће чак ни расправљати о имовини јер је то у Дејтону а чак и прије Дејтона завршено – истиче Врањеш.

Упозорава да је Српска свјесна потреба за ресурсима у контексту тренутних криза је питање од изузетног значаја. Српски народ у БиХ се, каже, никада неће и не може одрећи своје имовине, јер то би значило дефинитиван крај Републике Српске.

ИЗВОРРтрс
Претходни текстПосјета делегације Интерпарламентарне скупштине православља (Видео)
Сљедећи текст„Пулс града“, 11.02.2024.године (Видео)