Насловна Најновије Упркос лошем времену, пољопривредна изложба у Рогатици окупила више од 150 излагача

Упркос лошем времену, пољопривредна изложба у Рогатици окупила више од 150 излагача

130
0

У Рогатици је данас отворена Регионална пољопривредна изложба и сајам, који су упркос лошем времену окупили више од 150 излагача из Горњодринске и Сарајевско-романијске регије.

Манифестацију је отворио начелник општине Рогатица Милорад Јагодић, а изложена су расна грла говеда, коња, затим овце, козе, пољопривредни и традиционални домаћи производи.

Slika može predstavljati 5 osoba i tekst

Јагодић је рекао новинарима да је ово 58. манифестација, што говори о њеном значају у традицији пољопривредника да излажу резултате свог рада.

Он је додао да су организатори задовољни бројем излагача и ове године, иако им вријеме не иде наруку.

Opis fotografije nije dostupan.

Пољопривредни сајам почео је јуче, оцјењивањем стручне комисије скоруп-кајмака у категорији „зрели“ и „млади“ кајмак из властите производње, који носи заштиту географског поријекла и стручним предавањем за пољопривреднике.

Јагодић је нагласио да у обезбјеђењу новчаних награда за најбоље излагаче, општину Рогатица помажу Влада Републике Српске и Савјет министара, односно Министарство спољне трговине и економских односа и Министарство финансија, те спонзори манифестације који додјељују материјалне награде.

Међу излагачима расних грла је и Стојко Николић из Бранковића са Боричке висоравни, који заједно са синовима Вучком и Недјељком годинама излаже краве, козе и овце, а добијају и награде на овој манифестацији.

Slika može predstavljati 7 osoba i konj

Николић је Срни рекао да се од пољопривреде може добро живјети, те навео да на породичном имању узгајају око 260 оваца, више од 60 грла говеда.

Један од излагача у Рогатици је и предузеће „Агрос“ из Рогатице, власништво Озрена Планојевића, које је највећи произвођач сјеменског кромпира у БиХ, а ове године на њиховим парцелама засијано је око 35 хекатара сјеменским и исто толико меркантилним кромпиром.

„Агрос“ је до сада понио са ове изложбе и оних сличних њој низ награда, а ове године, како су рекли Срни на њиховом штанду, очекују принос од око 700 тона кромпира, што их опет сврстава у ред најбољих у БиХ.

Slika može predstavljati 6 osoba, dim sum i tekst

 

Сокочанка Гордана Боровчанин из села Брејаковићи код Сокоца, од 2015. године излаже свој скоруп-кајмак на овој пољопривредној изложби и сајму и памти ову манифестацију по низу награда, међу којима је било и првих.

Она каже да годишње произведе око 50 килограма кајмака за који се увијек нађе купац, иако ове године цијена по килограму износи 35 КМ.

Ове године први пут на једном од штандова своје креативне радове на тему „село и пољопривреда“ излагали су ученици рогатичке Основне школе „Свети Сава“, који су привукли велику пажњу окупљених, баш као и рогатички средњошколци који су на штанду до њих излагали прехрамбене производе које су сами израдили.

ИЗВОРсрна, фото РТВИС
Претходни текстВишковић: У три ријечи уткана судбина српског народа
Сљедећи текстПатријарх Кирил назвао богохуљењем акцију косовских Албанаца