Насловна Вијести Источно Сарајево Уређење пјешачких и планинарских стаза под називом „Хајдучке стазе“ на Романији

Уређење пјешачких и планинарских стаза под називом „Хајдучке стазе“ на Романији

395
0

Једна од природних атракције планине Романије је Новакова пећина. Она се налази на 1525 м.н.в.Топоним је везан за Старину Новака, историјску личност и лика из епских пјесама. Пјесма каже да је Новак био кадар да “стигне и престигне”, не боји се “никога до Бога”. Чувао је “друм у планини” и “отимао отето благо”. Уважавајући традиционалне приче и легенде о хајдуцима по којима је планина позната, стаза која од планинарског дома “Црвене стијене” води до Новакове пећине носиће назив “Стаза Старине Новака”. Урадиће се три стазе различитих дужина које прате кретања хајдучких чета.Поред „Стазе Старине Новака“ као најзахтјевније биће и краће кружне стазе по називу “Мали Радојица” и “Дијете Грујица”. 

Пројекат ”Романија више од планине” траје од 15.06.-14.12.2022. године, а кроз различите активности доприњеће побољшању услова за развој планинског туризма и унапређењу туристичке понуде Романије кроз увођење нових садржаја за посјетиоце свих генерација.
Пројекат под називом „Романија више од планине“ се имплементира у склопу Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 ( ReLOaD2), који финансира Европска унија (ЕУ), а имплементира Развојни програм Уједињених нација (UNDP). Пројекат суфинансира Град Источно Сарајево.

ИЗВОРРТВИС
Претходни текстЕмисија „Источна трибина“ 02.07.(ВИДЕО)
Сљедећи текстНа Мраковици обиљежавање 80 година од битке на Козари