Насловна Најновије Урођени смисао за лијепо Милада Томовић преноси на младе

Урођени смисао за лијепо Милада Томовић преноси на младе

172
0

Милада Томовић, библиотекар са Хан Пијеска, једна је од жена за које се у народу каже „што очима види, рукама створи“ и која радо своје умијеће преноси на младе генерације.

Она је у свом мјесту позната као креативна жена која прави украсе и фигурице од папира техникама – квилинг, оригами и киригами – бави се израдом рукотворина, модерних свечаних торбица, украсних предмета, везе, радо црта, слика, ужива у калиграфији и рестаурацији старог намјештаја.

До сада је, каже, своје радове излагала само на изложбама Народне библиотеке „Бранко Чучак“ у којој ради и локалног Центра за омладину и спорт „Поглед“ на Хан Пијеску, па и није било значајнијих награда за њена „мала умјетничка дјела“.

Слика

Томовићева је у више наврата на радионицама за младе обучавала заинтересоване како да техником „суве игле“ шарају васкршње јаје, у којој се, каже, оштрим предметом, а у новије вријеме и оштром брусилицом, скида боја са обојеног јајета и цртају мотиви који су већ замишљени у глави.

У новије вријеме учи да везе по љусци јајета, из кога се техником издувавања избацује садржај бушењем малих рупица.

Потом се, како наводи Томовићева у причи за Срну, прецизно буше рупице по шеми за вез, потом кроз њих провлаче нити и тако настаје „везено јаје“.

За њу је посебан изазов била и техника „резбарења јајета“ којом се украси јаје као да је шлингано, за шта су најпогоднија крупнија јаја од ноја, патке или гуске.

Слика

Томовићева истиче да је на радионицама дјецу учила и изради малих предмета и украшавању јајета старом јапанском техником квилинга у којој комбинујући оригами и киригами праве мале цвјетиће и лијепе их на јаје.

Она каже да јој посебно задовољство причињава када из групе од двадесетак младих на радионици бар њих пет почиње да се бави овим хобијем у слободно вријеме.

– Бављењем било којим хобијем код дјеце развија моторику, а код техника оригами, квилинг и киригами уче се стппљењу и прецизности, јер је веома битно да се папир савије тачно по датим шемама – наводи Милада.

Дјеца се посебно радују када науче како да баце у ваздух авион и бумеранг израђен од папира да би им се вратили.

Када говори о почецима израде традиционалних рукотворина, Томовићева не може а да не помене своју бабу Саву, која је њу, као дјевојчицу, научила како се на старој „сингерици“ ради „бијели вез“, што сада примјењује и у техници „резбарења јајета“.

Желећи да обрадује своје три кћерке, почела је и да израђује свечане украсне торбице од кристалних перли, спојивши „традицију и моду“.

Слика

Она је, подсјећа, на радионицама младе учила да лијепо пишу откривши им тајну калиграфије и различитим видовима украшавања слова, а посебно иницијала, зашто су дјеца добила и похвале на неким конкурсима.

Милада воли да слика и спрема се за технику разлијевања боја, а посебно задовољство јој доноси цртање у једном потезу.

Захваљујући урођеном смислу за лијепо, већ дуже вријеме се бави и рестаурацијом старог намјештаја и украшавањем простора у коме живи, примјењујући скоро све технике које су јој некада биле само изазов да докаже себи шта све може.

– Не радим за награде већ из задовољства, јер се, бавећи се овим пословима, ослобађам стреса и не размишљам о обавезама које живот носи – наводи Милада.

Томовићева напомиње да је само у једном периоду живота, када јој је било тешко, надареност за лијепо користила као мањи извор прихода, а сви остали радови су настали из љубави, насталој у времену када јој није испуњена жеља да упише Академију примијенјених умјетности.

У сарадњи са локалним центром „Поглед“, започела је радионицу веза на којој ће полазници кренути од основног бода, а потом ће прећи на савремене мотиве до технике „три де“.

Радионица ће трајати све док буде заинтересованих за овај вид обуке.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПочео приказ способности Војске Србије „Гранит“
Сљедећи текстДодик: Војска Србије модернизована и спремна да брани наш народ