Насловна Најновије Уручене награде „Златна сова“ и „Совица“

Уручене награде „Златна сова“ и „Совица“

53
0

Награда „Златна сова“, коју додјељује Завод за уџбенике и наставна средства Републике Српске за најбољи необјављени роман, уручена је вечерас Радојку Лаки Веселиновићу из Ужица за рукопис „Савршено нормалан човек“.

Награду „Совица“ за најбољу необјављену књигу за дјецу добила је Јелена Калајџија из Бијељине за рукопис „Спајалица, шест сјемена и перо“.

Према одлуци жирија, друго мјесто за најбољи необјављени роман припало је Михајлу Орловићу из Бањалуке за рукопис „Андрак“, а треће Ивану Новчићу из Краљева за рукопис „Тремор“.

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић, која је вечерас присуствовала додјели ових награда, истакла је да „Златна сова“ и „Совица“ значајно доприносе развоју културе и популаризацији књиге.

Стојичићева је ауторима пожељела да наставе да пишу и стварају.

–  Дванаест година `Златне сове` и 36 награђених романа, те седам година `Совице` и исто толико књига за дјецу за нашу Републику Српску и за њен књижевни простор представља велики допринос и траг за српску књижевност – рекла је Стојичићева обраћајући се на додјели награда.

Вршилац дужности директора Завода Предраг Спасојевић изразио је задовољство јер је уручење награда уприличену на Сајму књиге, који представља једну од најзначајнијих манифестација за издаваче, али и за развој културе и читалачке публике.

– Ово је изузетна прилика да промовишемо наше добитнике награда `Златна сова` и `Совица`, који нам стижу из Српске, али и из Србије, јер се на наш конкурс могу пријавити сви који пишу на српском језику и ћирилицом  рекао је Спасојевић новинарима. 

ИЗВОРСрна
Претходни текстОкончан Програм подстицаја развоја привреде и пољопривреде за 2024. годину (Фото)