Насловна Најновије Уручене награде Фонда Задужбине Бранка Ћопића

Уручене награде Фонда Задужбине Бранка Ћопића

148
0

У Српској академији наука и умјетности у Београду уручене су награде из Фонда Задужбине Бранка Ћопића, за дјела високе умјетничке вриједности објављена у 2019. и 2020. години.

Награде су уручене данас иако је одлука о додјели признања донесена прошле године, али је свечано уручење било одгођено због неповољне епидемиолошке ситуације.

Признања за 2019. годину уручена су Дејани Николић за збирку пјесама „Календар“, Драгану Марковићу за збирку пјесама „Камен, папир, маказе“ и Миладину Ћулафићу за књигу прича „Преко границе“.

Награде Фонда Ћопићеве задужбине за 2020. годину додијељене су Злати Коцић за збирку пјесама „Галгал“ и Драгану Стојановићу за роман „Тамна пучина“.

Међу лауреатима је и Издавачка кућа „Дијак“ из Прибоја код Лопара, која је објавила награђену књигу пјесника Драгана Марковића „Камен, папир, маказе“.

Награђени писци подсјетили су се живота и дјела славног Бранка Ћопића. Истакли су да је био „најчитанији писац, најомиљенији књижевнник, најпознатији лик, најстарије дијете наше земље, најздравији син српског језика, најдужи снијег Београда“.

– Без Ћопића српска књижевност не би била потпуна, као и без његовог живота, који је необичан и треба да нам служи као путоказ да би у сваком времену знали шта да мислимо и како да поступамо“, нагласио је књижевник Драган Марковић.

Задужбина Бранка Ћопића основана је 1989. године жељом Богданке Илић Ћопић, супруге славног књижевника и академика, с циљем награђивање писаца за дјела која су написана и објављена на српском језику.

ИЗВОРTanjug
Претходни текстУ Српској рођене 24 бебе
Сљедећи текстМатична библиотека организује Дане отворених врата