Насловна Вијести Усвојена одлука о финансирању изградње вртића

Усвојена одлука о финансирању изградње вртића

211
0

Одборници Скупштине општине Источно Ново Сарајево усвојили су одлуку којом се утврђује обавеза обезбјеђења милион КМ у општинском буџету за наредну годину за изградњу предшколске установе на подручју ове локалне заједнице.

Средства ће бити обухваћена одлуком о извршењу буџета општине Источно Ново Сарајево за наредну годину, а планирана на издацима за нефинансијску имовину, односно на капиталниим издацима.

Начелник Источног Новог Сарајева Јован Катић рекао је да је у буџету за ову годину предвиђено финансирање изградње вртића у износу од милион КМ, док је његова пројектна вриједност око два милиона КМ.

„Будући да је ријеч о вишегодишњем пројекту који неће бити реализован током ове године, овом одлуком су се стекли услови за расписивање јавне набавке за избор извођача изградње вртића, како би средином наредне године он био и завршен“, навео је Катић.

Говорећи о одлуци о усвајању Стратегије развоја општине за период 2022-2028. године коју су одборници једногласно увојили, Катић је истакао да је ријеч о документу који трасира пут Источног Новог Сарајева за тај период.

Он је рекао да је руководство ове локалне заједнице опредијељено да реализује више од 90 одсто циљева и активности предвиђених овом стратегијом, те додао да је она и полазна основа за израду трогодишњег, као и годишњих буџета општине, те свих пројеката који ће бити финансирани из општинског буџета или неког другог извора.

„И даље смо опредијељени да локална заједница иде путем развоја, као што је ишла до сада, да буде једна од најпожељнијих у Републици Српској“, рекао је Катић новинарима, те додао да прилив становништва у општину показује да је на добром путу да то и оствари, као и реализацију многих пројеката као што су изградња нове комуналне инфраструктуре, рекреационих зона, паркова.

Одборници Источног Новог Сарајева нису подржали извјештај о раду и извјештај о пословању Дома здравља „Источно Сарајево“ за прошлу годину, те програм његовог рада и финансијски план за текућу годину.

Директор Дома здравља Дејан Шешељ рекао је да је извјештај добар, да га је усвојио Управни одбор ове здравствене установе, као и одоборници општине Источна Илиџа, а да га одборници Источног Новог Сарајева нису усвојили због политичких разлога, а не зато што је губитак у прошлој години био око 550.000 КМ.

„Дом здравља јесте пословао негативно, али у околностима у којима смо се кретали дуг је смањен за 78.000 КМ што је велики резултат“, истакао је Шешељ, те додао да је ова здравствена установа успјела набавити два санитета, преносиви ултразвук и преносиви рендген, а ускоро ће добити и стационарни рендген од Амбасаде Норвешке.

Он је навео да је овим увећан капитал Дома здравља за 700.000-800.000 КМ, те додао да је овој здравственој установи потребна већа пажња обје локалне заједнице, односно морају се више укључити у рјешавање њених проблема.

Према његовим ријечима, у протеклом периоду из овог дома здравља је отишло седам љекара на специјализацију, тако да су на њихова мјеста морали бити запослени нови људи, због пандемије вируса корона.

Шешељ је рекао да је Дом здравља добио 150.000 КМ више од Фонда здравственог осигурања Републике Српске, јер је регистрован још један тим породичне медицине, због великог прилива страновништва у ову локалну заједницу.

Одборник СДС-а Натко Суџука рекао је да је ова странка подржала одлуке које се односе на изградњу вртића, стратегију развоја општине, те додао да је неусвајање извјештаја Дома здравља класично кажњавање „непослушног кадра“.

„Извјештај директора је добар. Није ми јасно да чак није подржан ни план Дома здравља. Овдје је питање шта ћемо ако дође до отпуштања или смјене директора ове здравствене и он тужи општину, с обзиром на то да је Управни одбор прихватио извјештаје“, рекао је Суџука и додао да би у том случају Шешељ добио на суду, а самим тим би се повећали финансијски трошкови Дома здравља.

Одборници су усвојили информацију о водоснабдијевању и снабдијевању електричном енергијом на подручју општине у прошлој години, одлуке о додјели пословног простора на привремено финансирање, о допуни одлуке о уређењу простора и грађевинском земљишту. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстКонституисан 13. сазив Народне скупштине Србије
Сљедећи текстКонструктиван став Београда, неразумни захтјеви Приштине