Насловна Вијести Источно Сарајево Усвојене иницијативе за измјену регулационих планова на Јахорини

Усвојене иницијативе за измјену регулационих планова на Јахорини

330
0

Одборници Скупштине општине Пале усвојили су данас иницијативе за измјену и допуну регулационих планова дијела посебног подручја на Јахорини, као и програм подстицаја развоју пољопривреде за ову годину.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је новинарима да је настављена процедура измјене регулационих планова за Јахорину и то су углавном иницијативе за измјену, које су претходно биле покренуте.

Он је подсјетио да су одборници на једној од претходних сједница донијели закључак да се заустављају све даље иницијативе до израде новог регулационог плана.

Југовић је додао да су данас усвојени извјештај о електроснабдијевању на подручју општине Пале, правилник и информација о подстицајним мјерама из области пољопривреде и измјена правилника у дијелу допунских права Борачке организације Пале, као и да је било доста конструктивних иницијатива које ће у наредном периоду размотрити и подржати.

Према његовим ријечима, локална заједница наставила је подстицајне мјере и ове године, које се односе на куповину пољопривредних прикључака и машина за пољопривреднике, те у подстицајима за пчеларство, сточарство.

„У току је пројекат са Министарством пољопривреде Српске за набавку стеоних јуница гдје ћемо на подручју општине додијелити око 15 грла и тражимо заинтересоване произвођаче“, истакао је Југовић.

Он је навео да су урадили доста тога из области пољопривреде, да су у плану многобројни пројекти, те да могу бити задовољни издвајањима за развој руралних дијелова општине.

Предсједник Скупштине општине Дамјан Шкипина рекао је да је фокус сједнице био на измјени регулационих планова на Јахорини, гдје је мишљење опозиције да не треба дозвољавати ништа, а скупштинске већине да дозвољавају врло контролисане измјене.

„Донијели смо одлуку да не прихватамо ниједну нову иницијативу за измјену регулационих планова, а ово што завршавамо је раније ушло у процедуру“, поручио је Шкипина.

Шкипина сматра да не смију стати на пут развоју Јахорине, да је велико интересовање за ту зимску дестинацију која је у фокусу свјетских такмичења и посјете страних туриста, што привлачи и инвеститоре за градњу.

Према његовим ријечима, општина Пале у свему томе види свој интерес кроз наплату боравишне таксе, комуналних услуга, пореза на непокретности и слично. „То ће бити неки од основних прихода општине Пале у наредном периоду и морамо размишљати у томе правцу“, истакао је Шкипина.

Клубови СДС-а и ПДП-а се нису изјашњавали, док је ДНС био суздржан током гласања за измјене и допуне регулационих планова на Јахорини.

Шеф клуба одборника ПДП-а Пале Игор Тошић рекао је да су досљедни закључцима са тематске сједнице Скупштине из јануара, на којој је фокус био да се заштити Јахорина као посебно подручје, оцијенивши да се „скупштинска већина не држи тих закључака“.

Тошић је навео да у Клубу сматрају да се свакодневном изградњом нарушава изглед и амбијент на Јахорини, као и да су се осврнули на локалитет Дворишта гдје није ријешена инфраструктура, а праве се нови објекти.

Одборник СДС-а у Скупштини општине Пале Никола Благојевић рекао је да се и они држе закључака са тематске сједнице на којој су утврдили да постојећа инфраструктура на Јахорини не прати одређене квадрата, а да скупштинска већина дозвољава ту градњу.

„И даље се не изјашњавамо о том питању и чекамо када ће се нешто од инфраструктуре горе направити и када ћемо добити потврду да та нова изградња неће реметити и неће направити колапс на Јахорини“, поручио је Благојевић.

На Скупштини општине Пале усвојена је информација о стању електро-мреже високог и ниског напона и стању јавног превоза у 2021. години на подручју Пала. 

 

 

 

 

ИЗВОРсрна
Претходни текстПродужен конкурс за упис на Полицијску академију и у САЈ
Сљедећи текстНајава „Специјал“, 17.06.