Насловна Вијести Република Српска Усвојени предложени закључци се посебне сједнице НСРС

Усвојени предложени закључци се посебне сједнице НСРС

174
0

Закључке су предложили посланици СНСД, СП, Демос, УС, НПС и НДП.

Они су:
1. Народна скупштина РС усваја Информацију о међународној, политичкој и безбједносној ситуацији – мјесто и улога Републике Српске.

2. Република Српска остаје посвећена очувању мира у БиХ и региону кроз сарадњу са регионалним интеграцијским и безбједносним иницијативама, те подржава укључење БиХ у иницијативу „Отворени Балкан“.

3. Република Српска је опредијељена за поштовање, придржавање и спровођење Дејтонског споразума као и за интеграцију БиХ и РС у ЕУ, уз поштовање принципа међусобног уважавања, те сматра да су ова два процеса компатибилна и да се међусобно допуњавају.

4. Народна скупштина РС констатује да је доношење одлука о сукобу између Русије и Украјине у надлежности Предсједништва БиХ и да Предсједништво БиХ није донијело одлуку о увођењу санкција Руској Федерацији.

5. Вођење вањске политике БиХ је у надлежности Предсједништва БиХ и само одлуке донијете консензусом и на уставан начин у Предсједништву БиХ могу бити сматране за званичан став БиХ о спољнополитичким питањима, те у складу с тим осуђује једностране поступке и иступања представника институција БиХ мимо званичних ставова.

6. Народна скупштина РС тражи од представника Српске у заједничким институцијама БиХ да гласају против увођења санкција Руској Федерацији и да заступају неутралан став БиХ и Републике Српске у руско-украјинском сукобу, а у складу са заштитом интереса Републике Српске.

7. Народна скупштина РС сматра да је мисија АЛТЕА потребна у циљу очувања мира и стабилности и да треба да остане у БиХ у складу са мандатом који јој резолуцијом даје Савјет безбједности УН.

8. Народна скупштина задужује Владу Републике Српске да предузме све мјере како би обезбиједила свим грађанима Српске довољну количину животних намирница, енергената и електричне енергије, те ублажила инфлаторни удар на животни стандард грађана.

9. Народна скупштина констатује да се примјена Закључака у вези са Информацијом о преносу надлежности са Републике Српске на ниво БиХ, од 10. 12. 2021, одлаже за шест мјесеци како би се избјегло додатно усложњавање спољноплитичке позиције Републике Српске у сложеним геополитичким околностима.

10. Ови закључци ступају на снагу наредног дана од дана доношења.

ИЗВОРсрпска инфо
Претходни текстДодик покренуо кривичне пријаве против дипломата из БиХ за злоупотребу положаја
Сљедећи текстУ Фочи се очекује најбоља туристичка сезона до сада