Насловна Најновије Усвојен полугодишњи извјештај о извршењу буџета од 7.676.755 KМ

Усвојен полугодишњи извјештај о извршењу буџета од 7.676.755 KМ

168
0

Скупштина општине Источно Ново Сарајево, усвојила је данас извјештај о извршењу буџета за пола године од 7.676.755 KМ, са суфицитом од 1.505.259 KМ.

Начелник Источног Новог Сарајева Јован Kатић, рекао је новинарима, да се наставља тренд из претходне године када је оставрен суфицит, наводећи да је то показатељ опредијељености општине да, осим свих инвестиција и пројеката који се реализују, ради на томе да оствари текућу ликвидност и позитивно послује.

На сједници су разматрани извјештаји о раду начелника у органима комуналних предузећа која су у власништву општине – Kомунално предузеће „Рад“, „Водовод и канализација“, „Топлана“ и погребно предузеће „Свети Марко“, у оквиру једне тачке, што није подржала опозиција, као ни извјештај о извршењу буџета за пола године.

Kатић је навео да је расправљано о раду и проблемима предузећа, додајући да се у свима види побољшање, те да је сигурно највећи успјех остварио „Водовод и канализација“ на обезбјеђењу довољних количина воде и сигурно је да становници неће бити изложени редукцијама.

„Ријешили смо тај проблем за наредних 10, 15 година и јавност то треба да зна. Предузеће `Свети Марко` које је остварило у овој години највећи успјех од свих претходних година, улаже у опрему, средства за рад и добило је позитивно мишљење“, истакао је Kатић.

Према његовим ријечима, Kомунално предузеће „Рад“, иако је и даље у тешкој ситуацији, има одређене позитивне помаке, те и даље има подршку локалне заједнице, а „Топлане“ и даље позитивно послују.

Kатић је додао да извјештај о раду и пословању Дома здравља Источно Сарајево за прошлу годину, није добио подршку већине одборника.

„Сигурно да има доста позитивног што је менаџмент Дома здравља урадио прошле и ове године, али има још доста тога што је потребно побољшати како би се финансијски резултат поправио да не би била угрожена текућа ликвидност ове здравствене установе“, истакао је Kатић.

Одборник СДС-а у Скупштини општине Источно Ново Сарајево Натко Суџука рекао је да је опозиција раније подржала усвајање буџета за ову годину, али да извршење за првих пола године око 36,64 одсто, те да су имали примједбе на одређене ставке.

„Ми смо ту да критикујемо и сматрамо да није најбоље извршен буџет за прво полугодиште“, навео је Суџука.

Он је напоменуо да су приликом гласања о извјештају о раду комуналних предузећа били уздржани, али да ће више дискутовати када буду извјештаји понаособ за свако предузеће.

Директор Дома здравља Источно Сарајево Дејан Шешељ, рекао је да су дуговања ове здравствене установе за краткорочне обавезе око 550.000 KМ, али је у протеклој години менаџмент успио да повећа приходе и смањи расходе.

Шешељ је истакао да се Дом здравља у прошлој години, која је била извјештајна, сусрео са пандемијом вируса корона, а било је и поскупљења на тржишту како горива, тако и свих осталих материјала.

„Поносан сам на све раднике и руководство што смо успјели да систем функционише добро и да сви грађани добију конкретну и квалитетну здравствену заштиту. Проблем дуговања дужи низ година у Дому здравља је у томе, јер нам требају веће финансијска средства Фонда здравственог осигурања, али и од оснивача, односно општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа“, истакао је Шешељ.

Шешељ сматра да је овдје ријеч о политичкој причи, те изразио наду да ће у наредном периоду бити превазиђене те разлике и да ће се у радити у интересу грађана.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПреминуо др Дејан Кафка
Сљедећи текстПосебан ТВ канал за праћење активности ЦИК-а