Насловна Вијести Република Српска Ускоро почињу радови на реконструкцији виле Карађорђевића

Ускоро почињу радови на реконструкцији виле Карађорђевића

173
0

Начелник општине Хан Пијесак Слободан Ђурић рекао је Срни да ће за двадесетак дана почети реконструкција Љетне резиденције краља Александра Карађорђевића у овом мјесту, процијењене предрачунске вриједности 3.200.000 КМ.

Ђурић је рекао да су сакупљане неопходне сагласности и да је недавно дошла и посљедња у низу.

„Овај објекат ће уљепшати општину Хан Пијесак, али и регију и мислим да ће бити носилац развоја културе, обичаја, традиције и свега што нас веже за ове српске просторе на којима желимо да опстане и остане народ, да сачувамо од заборава своје на све могуће начине“, истакао је Ђурић.

Он је навео да је реално очекивати да ће реконструкција објекта, у народу овог краја познатог као Љетниковац Карађорђевића, на Хан Пијеску почети за 15 до 20 дана.

Ђурић је нагласио да ће се прво кренути са санацијом постојећих темеља, а потом слиједи адаптација плоче како би објекат у овој годни био реконструисан до крова.

„Предвиђено је да у наредне три годне завршимо комплетан објекат, а процијењена вриједност комплетне инвестиције је 3.200.000 КМ“, истакао је начелник општине.

На дневном реду сједнице Скупштине општине Хан Пијесак заказане за уторак, 31. мај, наћи ће се и одлука о приступању реконструкцији, рестаурацији и адаптацији Љетне резиденције краља Александра Карађорђевића.

Он је подсјетио да је то једина краљевска резиденција у БиХ, те да и због тога заслужује посебну пажњу цјелокупне заједнице.

Љетна резиденција краља Александра Карађорђевића на Хан Пијеску изграђена је почетком двадесетих година прошлог вијека, када је краљ примио и прве госте, и од тада постала мјесто састајања бројних европских државника.

У Другом свјетском рату овај објекат дјелимично су спалиле и опљачкале јединице злогласног Јуре Францетића.

Споразум о миру након Другог свјетског рата донио је новог власника Љетниковцу на Хан Пијеску, те је објекат реновиран и проглашен Титовим дворцем, иако он никада није боравио у њему.

Почетком осамдесетих година прошлог вијека мало је ко водио бригу о Титовом дворцу и његово пропадање је ишло укорак са слабљењем државе.

Са првим данима рата објекат је преузела Војска Републике Српске. Након завршетка минулог рата дворац је опустошен, а 2005. године и запаљен.

У љето 2009. године очишћен је дио рушевина, уз обећање помоћи од Завода за заштиту споменика културе Републике Српске, а руководсто општине Хан Пијесак са начелником Ђурићем на челу пројекат реконструкције Љетне резиденције краља Александра Карађорђевића уврстило је у приоритетне у овој локалној заједници.

ИЗВОРсрна
Претходни текстДанас почиње обиљежавање 80 година од страдања Срба у Старом Броду
Сљедећи текстНема увођења санкција Руској Федерацији