Насловна Најновије Ана Пухало учествовала на Европској олимпијади из информатике за дјевојке

Ана Пухало учествовала на Европској олимпијади из информатике за дјевојке

229
0

У периоду од 15. до 21. јула ове године у Лунду је одржана Европска олимпијада из информатике за дјевојке (EGOI) на којој је учествовало 189 такмичарки из 52 земље свијета. 

Међу такмичарима је била Ана Пухало, ученица IV разреда ЈУ Средње школе „28. јуни“, која се образује за занимање техничар информационих технологија.

Према ријечима Ане Пухало, на престижном такмичењу учеснице су задатке радиле два дана по пет сати, док су остатак дана користиле да се међусобно што боље упознају али и да упознају и доживе све љепоте које нуде Шведска и Данска. Посјетиле су зоолошки парк, возиле се трајектом кроз Копенхаген, чак се и окупале у Балтичком мору.

„Прије свега, захвална сам што сам имала прилику да одем на овако велико такмичење. Такође сам захвална породици и школском колективу који ме је подржавао у сваком кораку овог путовања. Ово је била сјајна прилика да упознам друге програмерке мог узраста и да размијенимо савјете и идеје и, такође, да се упознамо са различитим традицијама и културама. Задаци су били поприлично комплексни и захтијевали су познавање алгоритама и структура података које се уопше не уче у средњој школи, због чега се већина такмичарки спрема сама. Та чињеница ми је показала гдје властити труд и залагање може да ме доведе, што ми је дало мотивацију да радим још више како бих овогодишњи резултат надмашила већ наредне године. Била ми је част представљати своју земљу и школу на такмичењу свјетског нивоа. Потрудићу се да тако буде и наредне године“, рекла нам је Ана Пухало.

Ана Пухало прва је ученица у историји ЈУ Средње школе „28. јуни“ која је била дио  такмичења свјетског нивоа. 

ИЗВОРРТВИС/ Средња школа “28 Јуни”
Претходни текстНа Медицинском факултету у Фочи одржан једнодневни симпозијум “Биоетика у медицини и теологији”
Сљедећи текстСО Пале, усвојен Нацрт ребаланса буџета за ову годину у износу око 22 милона КМ (ВИДЕО)