Насловна Најновије Учешће на конгресу Евроазијске асоцијације универзитета у Москви

Учешће на конгресу Евроазијске асоцијације универзитета у Москви

157
0

Учешће на конгресу Евроазијске асоцијације универзитета у Москви прилика је да се Универзитет у Источном Сарајеву представи и прошири сарадњу са престижним високошколским установама из евроазијског простора, изјавио је Срни ректор овог универзитета Милан Кулић.

„У оквиру конгреса биће потписан споразум о прикључивању Универзитета у Источном Сарајеву Евроазијској асоцијацији универзитета, као и споразуми о сарадњи између нашег универзитета и Московског државног универзитета `Ломоносов` и Московског универзитета управе“, навео је Кулић.

Конгресу, који се данас и сутра одржава на Московском државном универзитету „Ломоносов“, присуствује велики број представника универзитета са евроазијског простора који ће представити могућности успостављања међународне сарадње са различитим универзитетима и асоцијацијама овог региона.

У оквиру пленарних предавања разматрана су бројна питања из области високог образовања и науке, као што је формирање нових цитатних база, те различити методолошки приступи и проблеми међународних рангирања високошколских установа.

Одржани су и избори за предсједника Евроазијске асоцијације универзитета, на којима је поново изабран ректор Московског државног универзитета „Ломоносов“ академик Виктор Антонович Садовничиј.

Делегација Универзитета у Источном Сарајеву посјетла је јуче Министарство науке и високог образовања Руске Федерације и одржала радни састанак којем је присуствовао замјеник министра науке и високог образовања Константин Могилевски.

Учесници су разговарали о развоју академске, научне и сарадње у области културе.

Могилевски је истакао да, упркос геополитичкој ситуацији у свијету, пријатељски односи и сарадња Русије и Републике Српске настављају да се активно развијај у сфери образовања, науке и културе.

Он је навео да је до данас закључено 35 споразума о сарадњи између руских и универзитета у БиХ, од којих 30 са универзитетима из Републике Српске.

Универзитет у Источном Сарајеву има потписан уговор о сарадњи са 15 високошколских установа из Руске Федерације.

Могилевски је указао на важност чињенице да се на Филозофском факултету Пале реализује студијски програм Руски језик и међународни односи.

Он је истакао важност будућих заједничких активности Руског историјског друштва заједно са Институтом руске историје при Руској академији наука са научницима из Републике Српске на заједничком задатку спречавања фалсификовања историје.

Могилевски је обећао да ће помоћи даљем развоју академске сарадње са руским универзитетима и другим научним установама.

Кулић је истакао да ће Универзитет радити на проширењу сарадње са руским научницима, те високошколским и научним установама.

„Наши студенти и професори учествују у програмима размјене са руским образовним установама. Уложићемо напоре да интензивирамо билатералну сарадњу са Руском Федерацијом, јер сматрамо да руска наука може у великој мјери помоћи развоју нашег универзитета“, рекао је Кулић.

Учесници састанка разговарали су о низу питања која се односе на развој програма размјене студената и наставника, о заједничким апликацијама на научноистраживачке грантове које расписује Министарство науке и високог образовања Руске Федерације, као и реализацији заједничких активности за очување историјског памћења и против фалсификовања историје.

Разматрана је и могућност ширења активности научноистраживачког Центра за руске студије на Филозофском факултету Пале.

ИЗВОРСрна
Претходни текстУ Музеју Српске изложба „Орао, лав и крин – хералдика средњовјековних српских земаља“ (ВИДЕО)
Сљедећи текстПредшколски програм у вртићу „Бубамара“ похађаће 45 малишана (Видео)