Насловна Најновије У Андрићграду 28. јуна традиционалне “Видовданске свечаности“

У Андрићграду 28. јуна традиционалне “Видовданске свечаности“

51
0

Традиционалне „Видовданске свечаности“ биће одржане 28. јуна у Андрићграду, уз културни и традиционални програм, а централни догађај свечаности јесте додјела престижне „Велике награде Иво Андрић“, чији су овогодишњи лауреати нобеловац Абдулразак Гурна и српски пјесник Саша Радојичић.

Из Андрићевог института Срни је потврђено, да ће бити уприличено традиционално обиљежавање Видовдана, догађаја који сваке године окупља истакнуте личности из свијета умјетности и књижевности, пружајући публици јединствену прилику да се упозна с’ врхунским остварењима на пољу културе.

Програмом је предвиђена Света архијерејска литургија у Храму Светог цара Лазара у Андрићграду, коју ће поводом храмовне славе у 9.00 часова служити Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

Протојереј ставрофор Драган Вукотић, рекао је да ће након литургије бити уприличено резање славског колача и организована литија до Трга палих бораца, гдје ће бити служен парастос српским војницима страдалим од Косовског боја до данас.

Свечани ручак и послужење биће уприличено за све посјетиоце испред Хотела „Вишеград“.

Velika nagrada Ivo Andrić - 24sedam

Додјела престижне „Велике награде Иво Андрић“, почеће у 14.00 часова у свечаној сали Андрићевог института, након чега ће у Галерији „Петар Лубарда“, бити отворена изложба дјела угледног сликара Славка Крунића.

Изложбу ће употпунити наступ „Аморосо“ дуа, младих умјетника са Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, Вехбије Хоџића и Сенке Слипац, који ће изводити дјела класичне и филмске музике.

У биоскопу „Доли Бел“, у 19.00 часова биће изведена позоришна представа „Књига о Милутину – део први“ Звездара театра, у режији истакнутог Егона Савина.

Представа је базирана на истоименом роману Данка Поповића и доноси снажну антиратну поруку кроз животну причу Милутина Остојића, коју тумачи глумац Ненад Јездић.

Заинтересовани бесплатне улазнице могу да преузму у биоскопу „Доли Бел“, сваког дана од 20.00 часова од сриједе 19. јуна.

На Видовдан ће бити навршено 13 година од градње града од камена на обалама Дрине и Рзава.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстДвије утакмице одигране на турниру у Палама, Невесињци отказали у последњи час
Сљедећи текстТилава: Одржан Сабор изворног пјевања, РТВИС, 17.6.2024. (ВИДЕО)