Насловна Најновије У Београду низ манифестација поводом 80 година од ослобођења града

У Београду низ манифестација поводом 80 година од ослобођења града

36
0

У Београду ће низом манифестација данас бити обиљежено 80 година од ослобођења града у Другом свјетском рату.

Државне церемоније полагања вијенаца и одавања почасти, биће одржане на Авали и на Гробљу ослободилаца Београда.

Код споменика совјетским ратним ветеранима на Авали у 9.00 часова почела је државна церемонија полагања вијенаца, гдје је предвиђено обраћање првог потпредсједника Комитета Државне думе Руске Федерације за Заједницу независних држава, евроазијске интеграције и везе са сународницима Константина Затулина и министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Немање Старовића.

У 11.00 часова биће одржана државна церемонија полагања вијенаца и одавања највиших државних и војних почасти код споменика совјетским ратним ветеранима на Гробљу ослободилаца Београда уз учешће руске званичне делегације и министра одбране Србије Братислава Гашића, те представника града Београда.

У 12.00 часова предвиђен је марш „Бесмртног пука“ од Споменика ослободилаца Београда до Трга републике, а у исто вријеме у Предсједништву Србије биће отворена изложба о совјетско-југословенској војној дипломатији током Другог свјетског рата и промоција поштанске марке посвећене обиљежавању 80 година од ослобођења Београда.

У 14.00 часова у Народном позоришту предсједник Скупштине Србије Ана Брнабић, као изасланик предсједника Србије, обратиће се на свечаној академији поводом обиљежавања 20. октобра, Дана ослобођења Београда у Другом свјетском рату.

Од 15.30 до 19.30 часова предвиђен је концертни програм на Тргу републике уз учешће умјетника из Србије и гостију из Русије – фолклорне групе „Пелагеја“ и Државног ансамбла руских козака „Козачка кућа“, град Волгоград, а у 20.30 часова ватромет изнад Београда.

ИЗВОРсрна, фото илустрација Bigportal.ba
Претходни текстОсвештање споменика равногорцима у селу Сијерци код Сокоца
Сљедећи текстУ Српској рођено још 13 беба