Насловна Најновије У Београду одавање почасти жртвама холокауста

У Београду одавање почасти жртвама холокауста

162
0

У Београду ће данас бити одржана централна државна церемонија обиљежавања Међународног дана сјећања на жртве Холокауста, коју ће предводити министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић као изасланик предсједника Србије Александра Вучића.

Селаковић ће уз највише војне и државне почасти положити вијенац и обратити се присутнима, саопштено је из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије.

Централној државној церемонији одавања почасти, присуствоваће грађани који су преживјели Холокауст, потомци жртава, некадашњи заточеници логора смрти у Другом свјетском рату, представници Скупштине Србије и Владе Србије и други.

Церемонија ће бити одржана у 11.00 часова код Споменика жртвама геноцида у Другом свјетском рату у оквиру комплекса некадашњег концентрационог логора на Старом сајмишту у Београду.

Поводом Међународног сјећања на жртве Холокауста, принц Александар Kарађорђевић саопштио је да народ Србије може да буде поносан на своју прошлост.

„Наши преци су устали и борили се против зла које је донело страхоте Холокауста. Ти храбри људи дали су животе пружајући отпор нацистима и борећи се против њихових страшних злочина“, нагласио је принц Александар.

Он је истакао да тај дан неумитно подсјећа на неопходност поштовања права сваког појединца да живи у слободи и права сваког народа да његује своју културу и традицију.

„Страдање током Другог светског рата је подсетник за све нас да доприносимо борби против насиља, нетолеранције и свих облика дискриминације. Јер, како нас стара изрека тако добро учи, једино што је потребно за тријумф зла јесте да добри људи не чине ништа“, истакао је принц Александар.

Он је истакао да се мора наставити његовати сјећање и учити младе важности поштовања различитости и једнакости, супротстављања неправди и свим врстама предрасуда, изградње и очувања друштва у ком ће вриједности које су против било каквог екстремизма имати посебно мјесто.

„Сећањем на ове грозоте не само да исказујемо поштовање невиним који су пали као жртве нељудског беса који је водио Хитлера и његове сараднике, већ се старамо и да се, чувајући сећање, ове страхоте никада не понове“, рекао је Александар Kарађорђевић.

Међународни дан сјећања на жртве Холокауста се од 2005. године одлуком Генералне скупштине УН обиљежава у свијету 27. јануара.

ИЗВОРсрна, фото БН ТВ
Претходни текстДанас Светосавски пријем
Сљедећи текстЈокић трећи пут у стартној “Ол-стар“ екипи