Насловна Најновије У Београду отворен Међународни сајам технике, представила се и Српска (ФОТО)

У Београду отворен Међународни сајам технике, представила се и Српска (ФОТО)

117
0
У Београду је данас отворен 65. Међународни сајам технике и технолошких достигнућа – престижна манифестације која је окупила готово 500 директних и индиректних излагача, од којих око 200 страних, из тридесетак земаља са четири континента, међу којима и из Републике Српске.
 

Ову манифестацију под слоганом „Рестарт“, која ће трајати до петка, 19. маја, отворила је министар науке, технолошког развоја и иновација Србије Јелена Беговић у присуству министра за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељка Будимира и шефа Представништва Српске у Србији Млађена Цицовића.

Беговићева је на отварању истакла да брз развој науке и технологије преко ноћи мијењају свијет и утичу на животе људи.

Она је послије отварања са Будимиром обишла штандове излагача на сајму.

Будимир је рекао да је ово важан сајам и да је важно учешће Републике Српске, нарочито због тога што се ту виде техничка и технолошка достигнућа из цијелог свијета.

Он је истакао да ово учешће Српске кроз Привредну комору и конкретне фирме треба да јој помогне да хвата корак са тим достигнућима, а истовремено науци и научно-технолошким достигнућима које стасају на институтима и факулетима да ухвате прикључак.

Након што је посјетио штанд Привредне коморе Републике Српске Будимир је истакао да је задовољан сарадњом са Србијом.

– Она нам је стратешка и најважнија – рекао је Будимир.

Будимир и Цицовић ће, након свечаног отварања, посјетити штанд Привредне коморе Републике Српске у хали један – хала „Арена“, те присуствовати отварању изложбене поставке „Играј за човјечанство! Наука за све“ на Београдском сајму.

Привредници из Републике Српске наступају у организацији Привредне коморе Српске, а представиће се компаније „Антена нет“ из Теслића, „Шљивић електроника“ из Брода, „Медитеран инокс“ из Челинца и „Божић пластика“ из Петрова.

Представништво Републике Српске у Србији, као и претходних година, пружа подршку Привредној комори Српске у организовању наступа привредника из Републике Српске на Сајму технике и техничких достигнућа.

Сајам ће форсирати најновија достигнућа у технологији и иновацијама, посебно у области индустрија „4.0“ и „5.0“, заснованим на иновативним индустријским технологијама које представљају револуцију у интераговању са дигиталним свијетом.

 

ИЗВОРртрс
Претходни текстМиличевић: СДС ће предложити декларацију о заштити државне имовине Српске
Сљедећи текстИсточна Илиџа: Повољно стање безбједности дјеце и свих грађана