Насловна Магазин Култура У Београду почео међународни позоришни фестивал „Битеф“

У Београду почео међународни позоришни фестивал „Битеф“

191
0

У Београду је свечано отворен међународни позоришни фестивал „Битеф“ под слоганом „Ми јунаци рада свог“ који ће се бавити питањем плеса као физичког рада у савременом друштву.

Манифестација је отворена синоћ представом о савременом плесу „Сваки покушај ће се завршити скршеним тијелима и сломљеним костима“ у кореографији Јана Мартенса из Антверпена.

Главни тематски фокус фестивала, који ће трајати до 2. октобра, бавиће се питањем рада у савременом друштву, радних права, тржишта рада послије пандемије, али и питањем рада у извођачким умјетностима.

Неколико стотина позоришних професионалаца из иностранства учествоваће у програмима „Битефа“, а у оквиру главног програма биће приказано девет представа из шест земаља, као и многобројни пратећи програми, саопштено је из „Битефа“.

Фестивал је прогласила отвореним руска критичарка, редитељка и кустос Марина Давидова која је изразила наду да је рат у Украјини посљедњи европски рат, те да ће се културне везе између Русије и остатка свијета ускоро обновити, а руско позориште вратити на „Битеф“ и на друге међународне фестивале.

Свечаности отварања присуствовале су многобројне личности из културног, јавног и политичког живота, као и дипломатског кора.

У оквиру пролога фестивала, публика је 23. септембра имала прилику да погледа представу „/Није/ крај свијета“ у режији једне од најпознатијих редитељки данашњице Кејти Мичел и продукцији позоришта „Шаубине“ из Берлина.

ИЗВОРсрна
Претходни текстНајмлађим каратистима „Гласинца“ 18 медаља
Сљедећи текстСутра Крстовдан