Насловна Најновије У Бијељини обиљежене 23 године од убиства Љубише Савића Маузера

У Бијељини обиљежене 23 године од убиства Љубише Савића Маузера

243
0
У Бијељини је обиљежене 23 године од убиства Љубише Савића Маузера легендарног команданта Гарде Пантери и оснивача Демократске странке Републике Српске. Почаст Маузеру одали су чланови породице и његови саборци.
 

Дан обиљежавања страдања мог оца је исти као и сваки други дан, јер тај бол је ненадокнадив и то знају све породице чији су ближњи дали живот за Републику Српску, поручио је Бојан Савић, син Љубише Савића Маузера.

– Као породица смо поносни на то што његово име служи као морални компас генерацијама нових српских патриота – рекао је Бојан.

Ветерани Гарде Пантери положили су вијенце на спомен- обиљежју у Бијељини подигнутом на мјесту гдје је убијен Љубиша Савић Маузер, 7. јуна 2000. године. Поручили су да је Маузер један од највећих хероја Семберије и Републике Српске.

– Љубиша Савић Маузер је историјска личност за Семберију за Републику Српску и сугурно ћу то стално понављати, највећи Србин у посљедњих сто година када је у питању Семберија. Он је учествовао у одбрани Бијељине, као командант Кризног штаба, као оснивач Гарде Пантери, најпознатију семберску бригаду која је учествовала на свим ратиштима – нагласио је Петар Цвјетиновић, предсједник Ветарана Гарде „Пантери“.

За Маузерово убиство осуђен је Ђорђе Ждрале који је пуштен на слободу прошле године, након што је одлежао 12, од пресуђених 20 година робије.

– Још једном позивамо власт да се већ једном објави име ко је налагодавац убиства Љубише Савића Маузера и да се овом хероју да бар улица у граду Бијељини – поручио је Зоран Миљановић, предсједник Удружења ветарана Републике Српске.

Ратни командант Гарде Пантери, Љубиша Савић Маузер је у постратном периоду био и оснивач Демократске странке Републике Српске која је отворила пут новим демократским процесесима у Републици Срспкој.

ИЗВОРРтрс
Претходни текстДан руског језика обиљежен у Матичној библиотеци Источно Сарајево (Видео)
Сљедећи текстУ пуцњави у Сокоцу једно лице смртно страдало