Насловна Најновије У Бриселу састанак Бореља са Вучићем и Куртијем

У Бриселу састанак Бореља са Вучићем и Куртијем

164
0

У Бриселу ће данас бити одржан хитан састанак на високом нивоу у оквиру дијалога Београда и Приштине, а учешће су на позив шефа дипломатије ЕУ Жозепа Бореља потврдили предсједник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

Борељ ће имати одвојене састанке са Вучићем и Куртијем, почев од осам сати ујутру, након чега ће услиједити заједнички састанак, саопштила је Европска служба за спољне послове (ЕЕАС).

Састанак ће бити одржан уз посредовање Бореља и подршку специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака.

– У фокусу хитног састанка биће проналажење излаза из актуелне кризе и избјегавање било какве даље ескалације и тензија на терену, са акцентом на регистарске таблице и повратак косовских Срба у косовске институције – наводи се у саопштењу ЕЕАС.

Како је најављено, Борељ би након заједничког састанка, требало да се обрати новинарима.

Борељ је синоћ поручио да је потребно престати са рјешавањем кризних ситуација и напредовати ка нормализацији односа.

– Потребна нам је деескалација ситуације, да престанемо да сталним кризним менаџментом и почнемо да напредујемо ка нормализацији односа – навео је на Твитеру.

До састанка долази у време када Приштина намјерава да почне да спроводи другу фазу плана о регистарским таблицама, које издају српски органи, а која подразумијева новчано кажњавање оних који нису пререгистровали возила на РКС таблице.

Косовска полиција саопштила је у међувремену да ће са изрицањем новчаних казни умјесто опомена власницима са српским регистарским таблицама почети од 22. новембра, а не, како је раније најављено од данас.

САД и ЕУ у више наврата су позвали Приштину да одложи примјену одлуке о регистарским таблицама, а замјеник помоћника америчког државног секретара и специјални изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар у изјави за Тањуг изразио је наду да ће Београд и Приштина постићи договор у наредним данима како би се стишале напетости на сјеверу КиМ.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је уочи одласка у Брисел да није оптимиста у погледу постизања договора.

Он је у недјељу потврдио да ће отпутовати у Брисел на данашњи састанак, али је истакао да путује не зато што мисли да може да се направи неки договор, већ зато што не жели да пружи разлог да се каже да Србије не жели да учествује.

Вучић је рекао да мир на КиМ зависи од међународне заједнице и од тога да ли ће она извршити притисак на Приштину.

На констатацију да Стејт департмент и Борељ позивају Куртија да одложи одлуку и на питање шта мисли да ће се догодити, Вучић је одговорио: Не мислим ништа. Да је хтио да одложи одлуку, одложио би раније.

Он је навео да Срби са Косова и Метохије неће прихватити кажњавање због таблица и истакао да уколико у спровођењу пререгистрације возила буду учествовале и специјалне јединице косовске полиције, „биће пакао на терену“.

ИЗВОРСрна
Претходни текстДанас контрола поштовања прописаног радног времена у Источном Сарајеву
Сљедећи текстСрби повратници у ФБиХ и даље тешко остварују своја права