Насловна Вијести У Бусијама обиљежавање 80 година од покоља српске дјеце на Кордуну

У Бусијама обиљежавање 80 година од покоља српске дјеце на Кордуну

240
0

У београдском насељу Бусије данас ће бити обиљежено 80 година од покоља српске дјеце у шуми Машвина на Kордуну, који су починиле усташе током офанзиве између 18. и 21. јула 1942. године.

Парастос за жртве усташког покоља у Машвини и Садиловцу, биће служен у 10.00 часова у Храму Светих Ћирила и Методија у Бусијама, а комеморација жртвама биће одржана од 11.00 часова у Парохијском дому.

Парастос ће бити служен и у Цркви Рођења Пресвете Богородице у селу Садиловац на Kордуну, гдје ће бити одржана и комеморација за 582 Срба које су усташе масакрирале 31. јула 1942. године, најављено је из Завичајног клуба Kордунаша из Београда.

Усташе су у шуми Машвина код Раковице на Kордуну, на најстрашнији начин убиле најмање 20 дјевојчица и дјечака, чија су тијела поставили на леђа и на морбидан начин, поставили их у круг као да се држе за ручице.

О овим страшним злочинима говориће кустос Музеја геноцида у Београду историчар Бојан Арбутина, истраживач злочина на Kордуну Миле Боснић, потомак жртава и истраживач злочина на Kордуну Мирко Радаковић, а сјећања и свједочења преживјелих читаће глумац Дејан Стојаковић.

Предвиђено је и потписивање иницијативе за називе улица у Београду у знак сјећања на недужне српске цивилне жртве – Улица Дјечјег машвинског кола и Улица садиловачких жртава.

Иницијатор и покретач обиљежавања 80 година од страдања српских цивила на слуњском дијелу Kордуна, као и парастоса и комеморације је Завичајни клуб Kордунаша из Београда, у сарадњи са Удружењем крајишких Срба „Прело“ из Чикага, Удружењем Kрајишника из Панчева, Kрајишким привредником из Београда и Савезом Срба из региона из Београда.

ИЗВОРсрна, фото Aloonline.ba
Претходни текстТребиње: Одржан Сабор фолклора
Сљедећи текстИвана Вулета у финалу