Насловна Најновије У Вишеграду изградити руски дом

У Вишеграду изградити руски дом

150
0

Људмила Богословски, мајка погинулог руског добровољца Kонстантина, рекла је Срни да би у Вишеграду требало изградити руски дом који би чувао сјећање на борце из Русије пале за одбрану Републике Српске.

Она је истакла да би у тај дом долазила родбина страдалих бораца.

„Тако би свако ко жели могао да дође и да буде уз свог рођеног, али и да их сачува од заборава. Имам пуно материјала, фотографија за Руски дом“, нагласила је Богословски.

Она каже да је 30 година прошло од погибије њеног сина Kонстантина код Вишеграда, те истиче да је од тада трајно везана за овај град у Републици Српској и овдје сада долази као у своје родно мјесто.

„Све то ме много везује за Вишеград. Незамисливо колико је ово блиско мени“, поручила је Богословски.

Она је истакла да у Вишеград долази сваке године и да је то раније чинила са породицама погинулих руских војника.

„Била сам предсједник Удружења руских добровољаца. Окупили смо се из различитих градова и путовали смо сваке године, а сада су неки умрли, а неки болесни. Путовала сам из Русије два дана, кроз Истанбул гдје сам спавала. Ово је врло тешко“, испричала је Богословски.

Kонстатнтин Богословски погинуо код Вишеграда на данашњи дан прије 30 година. Kонстантин је рођен 17. јула 1972. године у Гарму /Таџикистан/. Није себе видио као грађанина Таџикистана, а пошто је био члан руске козачке секције, одлучио је да иде на Балкан и помогне православној браћи Србима у борби за опстанак.

Дан руских добровољаца обиљежава се 12. априла, на дан када су 1993. године код Вишеграда погинула три руска добровољца – Kонстантин Богословски, Владимир Сафонов и Дмитриј Попов, а више њих је рањено.

У општини Вишеград сахрањено је шест руских добровољаца, у Миљевићима 12, по један у Билећи и Милићима, док су посмртни остаци осталих ексхумирани и пренесени у Русију.

Дан руских добровољаца уврштен је у календар значајних историјских догађаја Републике Српске.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПоводом највећег хришћанског празника Васкрса подјела помоћи
Сљедећи текстУ Скеланима служен парастос за 11 погинулих полицајаца