Насловна Најновије У Источном Сарајеву почиње фестивал хармонике “Акордеон арт плус“

У Источном Сарајеву почиње фестивал хармонике “Акордеон арт плус“

73
0

Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву и Асоцијација за његовање академске музике „Нови звук“, организују од данас до 31. маја, 14. Интернационални фестивал хармонике „Акордеон арт плус“.

Фестивал је један од водећих фестивала класичне музике у региону, који посљедњих тринаест година у граду Источно Сарајево окупља најеминентније умјетнике, акордеонисте, пијанисте, извођаче и госте из цијелог свијета, наведено је на званичној страници Универзитета у Источном Сарајеву.

Овогодишње фестивалско такмичење одржаће се у пет такмичарских дисциплина, а у умјетничком сегменту програма биће одржана четири концерта.

Вечерас у 20.00 часова предвиђена је церемонија отварања фестивала и наступи Камерног хора смјера за Црквену музику и појање, под руководством диригента Рада Радовића и Оркестра хармоника Музичке академије под руководством диригента Дражана Косорића у Народном позоришту Источно Сарајево.

Према програму фестивала, сутра ће наступити Оливер Керн (клавир) из Њемачке, а 30. маја Ђорђо Делароле (хармоника) из Италије. У петак, 31. маја предвиђен је концерт лауреата такмичења.

У едукативном сегменту фестивала биће реализована два мајсторска курса и једно стручно предавање.

Мајсторски курс из хармонике одржаће Гжегож Стопа иу Аустрије, а из клавира Оливер Керн из Њемачке, док ће стручно предавање о теми “Сонате Доменика Скарлатија: многострани свијет спреман да буде поново откривен“ одржати Ђорђо Делароле из Италије.

Чланови стручног жирија, који ће ове фестивалске године оцјењивати такмичаре долазе из Њемачке, Аустрије, Италије, Пољске, Чешке, Словачке, Хрватске, Србије и Црне Горе.

Захваљујући угледу који Музичака академија има у свјетским умјетничким круговима, 2008. године имали су част да буду организатори 58. Свјетског трофеја хармонике, који је од Свјетске асоцијације акордеониста оцијењен као најбоље организован у историји овог такмичења.

У Источном Сарајеву ће од 23. до 28. септембра 2025. године, бити одржан 78. Свјетски куп хармонике у организацији Музичке академије и Свјетске асоцијације акордеониста.

ИЗВОРсрна, фото илустрација РТВИС
Претходни текстПрије подне сунчано, поподне наоблачење са кишом
Сљедећи текстСрпска богатија за још 27 беба