Насловна Вијести У Кливленду данас откривање бисте Новака Ђоковића

У Кливленду данас откривање бисте Новака Ђоковића

213
0

Биста Новака Ђоковића, рад вајара Бојана Микулића из Бањалуке, биће откривена данас у Кливленду у Српској културној башти, која је дио Парка нација.

Бисту ће открити почасни конзул Србије у Кливленду Александар Алекс Мачески, који је најзаслужнији за постојање Српске културне баште у САД.

Покретач иницијативе и предсједник Теслине научне фондације /ТНФ/ Никола Лончар рекао је да је у анкети са пријатељима Фондације, којих широм свијета има више од 10.000, одлучено да на бисти у Кливленду буду исписане Ђоковићеве ријечи и данашњи датум.

„`Када је НАТО 1999. године уништавао моју земљу без правног основа био сам дете. Зарекао сам се да ћу тај исти свет победити на наш начин. И ево ме данас да као шампион у тенису покажем да то уништавање није поразило мој народ и да нам није сломљен дух. И даље смо радосни људи. То је наша победа`… Новак Ђоковић, 11. септембар 2022. године“.

План је да биста Ђоковића буде постављена на дан када је требало да игра на Ју-Ес опену, преноси Тањуг.

Дугодишњи старјешина Саборне цркве у Кливленду Живојин Јаковљевић рекао је да Србија, као и још стотињак земаља, има своју културну башту у Кливленду, која је дио Парка нација, основаног прије 99 година.

У Српској културној башти, која је дио некадашње Југословенске баште, украшеној мозаицима из Хиландара, Пећке патријаршије и манастира Жице, налазе се и бисте Николе Тесле, Михајла Пупина, Милеве Марић, Милутина Миланковића, Стевана Мокрањца, Вука Караџића, Милутина Миланковица, Надежде Петровић, Десанке Максимовић.

У Рокфелер парку у Кливленду, у Српској кутурној башти у чијем средишту је велика бронзана икона Светог Саве, недавно је постављена биста Јована Дучића у знак сјећања на његово бесмртно пјесничко стваралаштво, али и на његову диломатску мисију, која је окончана у САД.

ИЗВОРсрна
Претходни текстДанас се навршава 108 година од рођења блаженопочившег патријарха Павла
Сљедећи текстОтворена 56. Регионална пољопривредна изложба и сајам „Рогатица 2022“