Насловна Најновије У Крагујевцу обиљежено 83 године од масовног стријељања цивила и ђака

У Крагујевцу обиљежено 83 године од масовног стријељања цивила и ђака

46
0
У Спомен парку у Шумарицама и овог 21. октобра одржана је манифестација „Велики школски час“ током кога је изведена поема „Лекције из памћења“ чиме је обиљежено 83 године од једног од највећих злочина њемачких окупатора у Другом свјетском рату, масовног стријељања цивила, ђака и професора.
 

Поред споменика „Прекинут лет“, архиепископ крагујевачки и митрополит шумадијски Јован са свештеницима Шумадијске епархије служили су молебан.

На хумке крај споменика ђацима и професорима Прве крагујевачке гимназије вијенце су положили изасланик предсједника Србије Александра Вучића, министар Немања Старовић, представници Града Крагујевца, војске, полиције, Уставног суд, СУБНОР-а.

Вијенце су положили и амбасадори и представници Њемачке, Палестине, Аустрије, Руске Федерације, Бјелорусије, Босне и Херцеговине, Француске, Мексика, Црне Горе, Словачке, Велике Британије, представници градова пријатеља Крагујевца.

Министарка просвјете Славица Ђукић Дејановић истакла је да се нигдје не може лекција из историје учити на начин као на овом мјесту у Шумарицама, јер је 21. октобар 1941. године дан најдубљег бола.

Истог датума 1944. године ослобођен је Крагујевац – додала је министарка и истакла да је Крагујевац град херој, град бола и поноса.

– Ми, Крагујевчани, и поносни и са осјећањем дигнитета тужно се сјећамо и шаљемо поруку да се Шумарице 1941. године никада и нигдје не смију поновити – рекла је Ђукић Дејановић.

Ове године крај споменика стрељаним ђацима и професорима у Шумарицама изведена је поема „Лекције из памћења“, аутора Драгана Хамовића, у режији Небојше Дугалића, а поему су извели глумци крагујевачког Књажевско српског театра и Бард театра.

Аутор поеме рекао је да на оваквим комеморацијама мора да се истрајава, јер је то важно свима нама.

– Ми и данас разне империјалне изазове трпимо и овакве ситуације, овакви примјери, оваква мјеста нам помажу да оснажимо импулс опстанка, онај одбрамбени импулс без кога као народ, као заједница и свако појединачно нисмо ништа – додао је Хамовић.

Злочин у Крагујевцу био је масовна одмазда за убијене и рањене војнике Вертмахта. За убијеног њемачког војника стрељано је 100, а за рањеног 50 цивила.

У периоду од 19. до 21. октобра 1941. фашисти су стрељали готово 3.000 невиних цивила у Крагујевцу и околини, међу којима и 300 ђака и професора гимназије.

ИЗВОРртрс
Претходни текстПореска управа: Одржавање фискалних уређаја уговорити само са оператером
Сљедећи текстИсточни Стари Град, прикупљено 26 доза крви (Видео)