Насловна Најновије У Москви почела велика војна парада

У Москви почела велика војна парада

164
0

На Црвеном тргу у Москви, почела је војна парада у част 78 година од побједе над фашизмом у Другом свјетском рату.

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу, предао је рапорт руском предсједнику Владимиру Путину, који ће се потом обратити на свечаности.

Војна парада почела је довођењем почасне гарде на Црвени трг, уз звуке пјесме „Свети рат“, државне заставе Руске Федерације и заставе побједе – борбене заставе 150. Пјешадијске Идритске дивизије.

Парадом традиционално командује главнокомандујући Kопнене војске генерал-пуковник Олег Саљуков, а домаћин параде је Шојгу.

Саљуков и Шојгу су се испред трупа провезли кабриолетима руске производње „Аурус“. Шојугу је честитао Дан побједе постројеним војницима, на шта су они одговорили традиционланим „ура“.

Након Путиновог говора парадни одреди промаршираће тргом.

Тргом ће продефиловати јединице врста и родова Оружаних снага Руске Федерације, универзитети Министарства одбране, јединице Националне гарде, Федералне службе безбједности, Министарства за ванредне ситуације и друге структуре.

Паради ће, као и прије годину дана, присуствовати јединице укључене у специјалну операцију у Украјини.

Руски предсједник Владимир Путин је у честитки поводом Дана побједе, истакао да је данас морална дужност да се не дозволи мијењање историјске истине и Великом патриотском рату и оправдавање нациста, њихових саучесника и тренутних идеолошких насљедника.

У Москву су стигле бројне званице, међу којима су предсједници Бјелорусије, Kазахстана, Узбекистана и Kиргизије, као и премијер Јерменије.

Дан побједе над фашизмом обиљежава се у знак сјећања на 9. мај 1945. године, када је капитулацијом нацистичке Њемачке, окончан Други светски рат у Европи.

Безусловну капитулацију Њемачке у Берлину, потписао је фелдмаршал Вилхелм Kајтел, у име СССР-а потписник је био маршал Георгиј Жуков, а у име западних савезника британски генерал Артур Тедер.

Прва Парада побједе на Црвеном тргу у Москви, у част побједе над нацистичком Њемачком у Другом свјетском рату, одржана је 24. јуна 1945. године.

Након тога, до 1995. године, одржавала се 9. маја на Дан побједе и то само у јубиларним годинама, 1965, 1985. и 1990. године.

Након распада СССР, параде на Дан побједе нису одржане у периоду од 1991. године до 1994. године.

ИЗВОРсрна, фото Новости.рс
Претходни текстКуповина уџбеника на рате, цијене као прошле године
Сљедећи текстДанас свјежије, повремено са слабом кишом