Насловна Вијести У најужем избору за “Београдског победника” шест књига: У трци Кустурица, Кецмановић...

У најужем избору за “Београдског победника” шест књига: У трци Кустурица, Кецмановић и Петровић

112
0

 Књиге “Властелинства” Бојана Васића, “Кад ђаволи полете” Владимира Кецмановића, “Видиш ли да не видим” Емира Кустурице, “Мир и мир” Мирјане Новаковић, “Папир са воденим знаком” Горана Петровића и “Теферич на Славији” Сање Савић Милосављевић ушле су у најужи избор за награду “Београдски победник”.

Ово признање додјељује се за најбољи роман објављен на српском језику у 2022. години, а жири који одлучује о најбољима ради у саставу Предраг Петровић, Весна Тријић, Петар Пијановић, Слађана Илић и Наташа Анђелковић.

Име добитника биће објављено у уторак у 12 часова у Библиотеци града Београда.

Говорећи о књизи “Властелинства” Бојана Васића, чији је издавач “Трећи трг” Урош Котлајић је написао да је језик који овдје настаје поетски.

– Да ли из тога, онда, треба читати и један политички став, имамо ли простор који измиче тим канџама идеологије, имамо ли језик за то? Можда треба питати: да ли је детињство наша једина домовина? На крају, опет –  тај осећај знамо врло добро, остајемо разоружани управо пред поезијом, несумњивом, апсолутном и тајанственом поезијом која овде избија из сваке странице – написао је Урош Котлајић о овом роману.

У ужи избор је ушла и књига “Кад ђаволи полете” Владимира Кецмановића у издању “Лагуне”, а како је наведено на сајту ове издавачке куће нови роман овог награђиваног писца на размеђи је потресне људске драме и врхунски написаног трилера. Наведено је да су његови јунаци оличење данашње сурове реалности свијета у којем живимо, те да Кецмановић својим особеним начином писања указује да је његова прича о злостављању дјечака симбол глобалног злостављања које трпимо и са којим живимо.

У трци за “Београдског победника” је и роман Емира Кустурице “Видиш ли да не видим” који је објавила Српска књижевна задруга.

– Главни јунак овог дјела је нобеловац Петар Хандке који савременом свијету држи духовиту лекцију о племенитом савршенству умјетности и моралности и то кроз параболу ходања по жици изнад ријеке Дрине која спаја и раздваја све осим човјечности – наведено је у опису романа.

Међу књигама које су ушле у ужи избор за ово признање је и дјело “Мир и мир” Мирјане Новаковић, чији је издавач “Лагуна”. Љиљана Пешикан Љуштановић истакла је да се све приповједне нити овог романа маестрално заплићу и расплићу градећи богато, духовито и потресно дјело у којем се одвија трагикомични колоплет наше транзицијске стварности.

Ту је и нови роман Горана Петровића “Папир са воденим знаком” чији је издавач такође “Лагуна”. На страници издавача је наведено да је ово прича о једном догађају у ренесансној Италији која је послужила Горану Петровићу да своју нову књигу, раскошно исприповиједану уобличи у далекосежну и духовиту метафору о сценама живота и смрти, о тајнама писања и стварања уопште.

И посљедњи роман који се бори за “Београдског победника” је “Теферич на Славији” Сање Савић Милосављевић који је објављен у издању “Бедем књиге”. У опису овог дјела истакнуто је да оно говори о граничном, радикалном и духовном поштујући ритам живота и нашег крхког постојања у природи и у историји.

О признању

Награда за најбољи роман “Београдски победник” установљена је 2021. године и додјељује се једном годишње за дјело које представља највредније достигнуће у области књижевности, а основала ју је Библиотека града Београда. Прошле године први пут је додијељена и то писцу Драги Кекановићу за роман “Приврженост”.

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текстУ Грачаници на дочеку око 1.000 људи, ватромет у Косовској Митровици
Сљедећи текстВучић:Када су у питању притисци због КиМ нисам оптимиста