Насловна Најновије У Невесињу обиљежавање митровданских битака

У Невесињу обиљежавање митровданских битака

176
0

У Невесињу се обиљежава 30, односно 28 година од митровданских битака, које представљају симбол одбране не само Невесиња и Херцеговине, већ цијеле Републике Српске у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Обиљежавању ће присуствовати српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и премијер Републике Српске Радована Вишковића.

У овим биткама, у Херцеговини 1992. и 1994. године, припадници Невесињске бригаде спријечили су погром који им се спремао по рецепту усташке идеологије из Другог свјетског рата.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Душко Милуновић рекао је да без побједе у тим биткама данас не било Републике Српске.

Према његовим ријечима, у Митровданској бици 1992. године погину је 41 борац Војске Републике Српске и један цивил, док је око 100 бораца лакше и теже рањено.

Милуновић је навео да је у другој Митровданској бици 1994. године погинуло 26 припадника Војске Републике Српске, од којих су четворица убијена након заробљавања, док је 68 бораца рањено.

Прва Митровданска битка једна је од највећих у Одбрамбено-отаџбинском рату јер је 3.500 припадника Невесињске бригаде побиједило пет пута јаче јединице састављене од Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ које су са 15.000 војника, и праћене јаком артиљеријом, кренуле на Невесиње ради спајања са Дубровником и изласка на тадашњу југословенску границу.

ИЗВОРсрна
Претходни текстДанас сунчано уз малу облачност
Сљедећи текстОбиљежавање крсне славе БОРС-а