Насловна Најновије У недјељу обиљежавање годишњице формирања Прве романијске пјешадијске бригаде ВРС

У недјељу обиљежавање годишњице формирања Прве романијске пјешадијске бригаде ВРС

44
0

На Сокоцу ће у недјељу, 7. јула бити обиљежене 33 године од формирања Прве романијске пјешадијске бригаде Војске Републике Српске, кроз чије редове је у Одбрамбено-отаџбинском рату прошло око 15.000 бораца од којих је 379 дало животе за Републику Српску.

Парастос погинулим борцима биће служен у 10.00 часова у Цркви Светог пророка Илије, док је у 11.00 часова планирано полагање вијенаца и цвијећа на Централно спомен-обиљежје, на којем су уписана имена 1.170 погинулих бораца Сарајевско-романијског корпуса.

Посјета Спомен-соби на Сокоцу, у којој се налазе фотограФије 630 погинулих припадника романијских бригада, предвиђена је у 11.30 часова, а обраћање званичника и културно-умјетнички програм у Парохијском дому Цркве Светог пророка Илије у 12.45 часова.

ПРОГРАМ ОБИЉЕЖАВАЊА 33. ГОДИШЊИЦЕ ОД НАСТАНКА ПРВЕ РОМАНИЈСКЕ ПЈЕШАДИЈСКЕ  БРИГАДЕ - ИНФО ЦЕНТАР Соколац

Из Борачке организације општине Соколац, позивају породице погинулих бораца, ратне војне инвалиде, демобилисане борце и грађане да присуствују обиљежавању Дана Прве романијске пјешадијске бригаде.

Прва романијска пјешадијска бригада проистекла је из 216. брдске бригаде у Хан Пијеску, око које су се окупљале остале јединице у одбрани Сарајевско-романијске регије.

Ова јединица имала је девет батаљона и дјеловала је у саставу Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске.

Прва романијске пјешадијска бригада одликована је Медаљом Петра Мркоњића.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстСавић: Битне датуме морамо обиљежавати јединствени
Сљедећи текстТрадиционални турнир у малом фудбалу за омладинце, седми пут у Источном Старом Граду