Насловна Најновије У недјељу 9. јуна традиционални “поход на Кланац“

У недјељу 9. јуна традиционални “поход на Кланац“

89
0

Припадници некадашњег Касиндолског батаљона, њихови потомци и чланови породица, те бројни мјештани Касиндола, окупиће се у недјељу 9. јуна на „Кланцу“, мјесту гдје су погинули први борци овог батаљона и успостављена прва борбена линија.

Поход је традиционална активност која се одржава у склопу манифестације „Дани Касиндолског батаљона“ и представља једну врсту ходочашћа и одавања почасти свим палим борцима Касиндолског батаљона.

Припадници ове јединице, храбро су бранили и одбранили своје породице и нејач, али и рањенике збринуте у некадашњој болници за плућне болеснике, ратној и поратној болници Касиндо.

На Кланцу су пале прве жртве одбране Касиндола. Након договора о ненападању са комшијама муслиманима из Трнова, 10. јула 1992. године, из засједе су убијена четири српска борца, док су четворица рањена. Од Кланца, преко Доњег Которца и Добриње до Илиџе, била је на десетине километара дуга одбрамбена линија, понегдје ни 10 метара удаљена од насеља, гдје би само педаљ одступања значио погром српског становништва, те рањених и болесних у болници Касиндо.

У темеље Републике Српске, 99 припадникa Касиндолског батаљона уградило је животе, а заједно са борцима Прве и Друге сарајевске бригаде и Оклопне јединице, на ратиштима од Олова до Трескавице, страдало је више од 130 припадника Војске Републике Српске.

„Поход на Кланац“ планиран је у недјељу 9. јуна, ујутро у 8.00 часова.

ИЗВОРБорачкa организацијa "Илиџански борац" Источна Илиџа, фото РТРС
Претходни текстПреминуо бивши главни тужилац Горан Салиховић
Сљедећи текстСтевандић: Ко не ради у странци, не заслужује ни да има функцију