Насловна Вијести У Новом Саду обиљежавање 27 година од „Олује“; Присуствују званичници Српске и...

У Новом Саду обиљежавање 27 година од „Олује“; Присуствују званичници Српске и Србије

173
0
У Новом Саду данас ће на Тргу слободе бити обиљежено 27 година од великог српског страдања у хрватској војно-полицијској акцији „Олуја“ и највећег етничког чишћења у Европи након Другог свјетског рата.

Дану сјећања на страдале и прогнане у „Олуји“ присуствоваће предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, те предсједник Србије Александар Вучић, а државна церемонија обиљежавања почеће у 20.00 часова, најављено је из Службе за сарадњу са медијима предсједника Србије.

Вучић је раније позвао све грађане Србије, а посебно Крајишнике да присуствују обиљежавању, подсјетивши да је пракса да се сјећање на страдање у „Олуји“ увијек обиљежава у мјестима гдје је настањено највише прогнаних.

Хрватске снаге су 4. августа 1995. године напале Републику Српску Крајину – територију формално под заштитом мировних снага УН, начинивши низ злочина и протјеравши 250.000 Срба.

У злочиначкој акцији „Олуја“ је, према евиденцији „Веритаса“, 1.872 Срба погинуло и нестало.

Хрватска војска је током офанзиве и након пада Крајине починила злочине над српским цивилима, а спаљено је више од 22.000 српских кућа.

ИЗВОРртрс
Претходни текстГласање о неповјерењу Влади Црне Горе 19. августа
Сљедећи текстСубота у Фочи у знаку боровнице