Насловна Најновије У петак промоција стрип албума „Барут и сабља“ Јована Братића

У петак промоција стрип албума „Барут и сабља“ Јована Братића

156
0

Стрип умјетник и пјесник из Невесиња Јован Братић у петак, 17. марта, представиће публици у Источном Сарајеву, између осталих, стрип албум „Барут и сабља“, чија је тема српска национална историја, који је објавило Удружење стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске „Девета димензија“.

Братић за Срну истиче да је било изазовно радити овакву врсту стрипова, али је и веома битно наглашавати познате догађаје из српске историје на овај занимљив начин, прихватљив за ширу читалачку публику.

Он напомиње да овај стрип представља својеврсну антологију његових првих објављених радова.

Братић је навео да стрип епизоде у оквиру овог интеграла „Барут и сабља“ одиграле пресудну улогу и значајно утицале да остане вјеран стрипу и деветој умјетности.

„Ради се о стриповима `Невесињска пушка`, `Битка на Вучјем долу` и `Вожд Карађорђе`, који су раније појединачно објављивани у више издања у формату свеске, као и о неколико краћих епизода што су објављене у оквиру магазина `Парабелум`, а то су `Малиша`, `Крв на огњишту` и `Јаковљева смрт`. Моји јунаци, као и догађаји, нису измишљени већ су стварни“, истакао је Братић.

Он је напоменуо да је циљ био да се скрене пажња епохалне странице српске историје.

„За колекционаре и праве љубитеље стрипа мислим да ће овај тврдокоричени албум на 312 страница представљати својеврсну драгоцјеност и раритет“, додао је Братић.

Братић је, говорећи о стрип албуму „Тетовирани облаци“ који је радио са Гораном Лојпуром, истакао да је то комбинација поезије и стрипа, те нешто потпуно необично и ван клишеа.

„Горан је прво нацртао цртеже, а ја сам на његова инспиративна цртачка рјешења написао текст у облику поезије. То је доказ како два аутора који се добро разумију могу направити успјешну симбиозу, иако су по карактеру доста различити. Ова комбинација је наишла на одушевљење и високу оцјену од публике и стручне јавности“, истакао је Братић.

Он је напоменуо да је стрип награђен другом наградом прошле године на Петом међународном стрип фесту у Ваљеву.

„На тој манифестацији на конкурс је пристигло 130 радова аутора из десет држава, па и та чињеница нам говори да је стручни жири у `Тетовираним облацима` препознао квалитет дајући високе оцјене за наш заједнички рад“, рекао је Братић.

Братић сматра да је едукативни карактер стрипа доста заступљен и важан.

Према његовим ријечима, то је посебно долазило до изражаја у неким прошлим временима када су генерације одрастале читајући стрипове, а продукција стрипова представљала праву индустрију, за чим, како каже, љубитељи стрипа још помало чезну.

„Свједоци смо, данас, да се одвија бескрупулозна трка за профитом не хајући пуно за посљедице. Томе се није одупрла ни поп култура ни медији, а на крају ни држава која под плаштом демократске слободе попушта и не доноси системске законе који би заштитили нове генерације од поплаве кича и шунда“, указује Братић.

Братић пише и поезију, а до сада је објавио четири књиге.

Он наводи да свестраност у сваком случају може да буде одређена врста предности у ауторском приступу и раду на стрипу.

„Веома је битно осјећати тему и имати слуха за преточити нешто у израз, за ритам, звук и боју. Све умјетности имају неке заједничке елементе, а исто тако и имају оригиналност тако да што више овладамо различитим вјештинама, бићемо у предности приликом стварања и реализације неког пројекта. За мене су и поезија и стрип непресушни извори који испуњавају мој живот и наравно, уз породицу, дају ми смисао постојања“, додао је Братић.

Братић је рекао да је на промоцијама стрип албума примарни циљ представити и приближити ову племениту умјетност јавности, те покушати пробудити успавану публику која је протоком времена и друштвеним тектонским поремећајима изгубила интересовање за стрип, али и анимирати генерације које долазе да почну читати стрипове или ауторски приступити његовом стварању.

„Мотив је и представити рад широј јавности и на неки оригиналан начин скренути пажњу на догађај који обрађујемо кроз ову врсту визуелне умјетности“, рекао је Братић.

Јован Братић је Невесињац, рођен 19. јануара 1974. године. Овај стваралац заробљен је у сфери креативног изражавања у којој се преплићу разни видови умјетности, црпећи стваралачку енергију из љубави и богатог историјског насљеђа родне груде која је изњедрила бројне великане кроз бурну прошлост.

Члан је Удружења књижевника Републике Српке и удружења стрип аутора Републике Српске „Девета димензија“.

Вече стрипа на којем ће бити промовисани стрип албуми „Глуво доба“, „Барут и сабља“ и „Тетовирани облаци“ биће одржано у петак, 17. марта, у кафе-бару „New folder“ у Источном Новом Сарајеву од 19.00 часова.

ИЗВОРсрна
Претходни текстДва мушкарца ухапшена због наношења тјелесних повреда
Сљедећи текстУ петак додјела награда побједницима конкурса о теми:“Егзодус сарајевских Срба“