Насловна Најновије У Ректорату УИС-а дводневни састанак “Хокинг“ тима

У Ректорату УИС-а дводневни састанак “Хокинг“ тима

52
0

Дводневни састанак пројектног тима „Хокинг“ /Hawking/ пројекта, који представља пионирски подухват с’ циљем дигиталне трансформације у високом образовању за студенте са инвалидитетом на Балкану, почиње данас у Ректорату Универзитета у Источном Сарајеву.

Предвођен Универзитетом Црне Горе, овај трогодишњи пројекат /2023-2026/ има за циљ да се бави изузетно видљивим неједнакостима са којима се суочавају лица са инвалидитетом, посебно у смислу образовних и радних могућности у региону, саопштено је из Универзитета у Источном Сарајеву.

Основни фокус „Хокинг“ пројекта је промоција дигиталне трансформације у високом образовању кроз призму социјалне правде, наглашавајући једнакост, правичност и приступачност за студенте са инвалидитетом.

„Хокинг“ је велики конзорцијум од 15 институција и обухвата седам високошколских установа са Балкана, из БиХ, Црне Горе и Албаније, затим високошколских установа из ЕУ и земаља придружених програму Словеније, Турске, Португалије, Србије и Кипра, као и три невладине организације из земаља Балкана.

Сарадњом са партнерским високошколским установама и организацијама, „Хокинг“ пројекат настоји да унаприједи дигиталне вјештине и инклузивност, чиме доприноси економском и друштвеном развоју ових земаља, наводи се у саопштењу.

Конзорцијум чине стручњаци са различитим значајним образовним референцама у областима природних наука, математике, дигиталних технологија, инклузивног образовања и друштвених наука, како би се свеобухватно рјешавали проблеми постављени у оквиру пројекта.

Пројекат се фокусира на успостављање снажних веза између универзитета и заједница путем ангажмана са неакадемским партнерима, као што су школе и општине.

Изјаве за медије предвишене су у 10.00 часова у просторијама Ректората.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстДанас 32 године од погибије српских бораца код Жепе
Сљедећи текстАуто шоу за Магдалену и Милоша – “Corrado Girl Style Show“ у Источном Новом Сарајеву