Насловна Најновије У Рогатици почела манифестација “Дани Војислава Лубарде“

У Рогатици почела манифестација “Дани Војислава Лубарде“

34
0

Дводневна манифестације „Дани Војислава Лубарде“ отворена је синоћ у Рогатици, а о лику и дјелу овог великог српског књижевника и академика говорио је пјесник Милун Мишо Лубарда.

Он је навео да је Лубарда након штампања романа „Гордо посртање“ политички прогнан из Сарајева 1975. године, јер је у својим романима писао о злочинима усташа над Србима у Подрињу, о чему се до тада ћутало, те је тада изгубио позиције уредника у више медија.

Лубарда је нагласио да је Војислав Лубарда од 1996. године био члан Сената Републике Српске и члан Академије наука и умјетности Републике Српске од 2004. године, која му је штампала и издала Споменицу, као свом заслужном члану на пољу српске књижевности.

Према његовим ријечима, књижевник Лубарда писао је истину о стварним ратним догађајима у Рогатици и ратним траумама које су му уништиле не само дјетињство, него и цијели послијератни живот, јер се његов прогон из БиХ, након што је побјегао у Београд, наставио и у Србији по налогу муслиманских и политичких моћника из Сарајева.

„Рогатичка чаршија смртно му је замјерила и никада опростила што је у `Гордом посртању` прозвао именом и презименом живе усташке појединце, као и неке тада већ угледне усташке породице“, изјавио је у бесједи презимењак и сродник Војислава Лубарде.

Директор рогатичке Народне библиотеке „Војислав Лубарда“ Нада Радуловић, изјавила је Срни, да је синоћ промовисан и Зборник докумената „Стари Брод“ који је приредио Драган Радовић, оснивач Фондације „Заборављени коријени“.

Она је рекла да је Радовић, дипломирани инжењер електротехнике, својим досадашњим радом заслужио епитет „патриоте“ који слободно вријеме посвећује борби да од заборава сачува тешку историју српског народа.

Захваљујући његовој пожртвованости, каже Радуловићева, роман „Корана ко рана“ аутора Драгана Гргића о страдању Срба у Другом свјетском рату у бихаћком крају и јужном Кордуну постао је доступан широј јавности након што је забрањен 1961. године.

Она је подсјетила да је Радовић снимио и документарни филм „Гаравице“, разговарајући са живим свједоцима о времену усташког терора над Србима.

Представљајући Зборник докумената „Стари Брод“, Радовић је нагласио да ова књига на 640 страна доноси до сада необјављена документа о страдању Срба током Другог свјетског рата на простору од Сокоца, Олова, Кладња, Власенице до Вишеграда, Горажда и Рудог.

Радовић је навео да документи овог зборника потичу из више Архива бивше Југославије и да се први пут јавности представљају ови факсимили и преписи пресуда, извјештаја, записника и свједочења из 1946. и 1947. године.

У оквиру другог дана манифестације „Дани Војислава Лубарде“ за данас је планиран програм за дјецу „Форе и метафоре“, те додјела награде за најбољег читаоца у 2023. години.

Наскон тога ће бити отворена изложба дјела и фотографија академика и књижевника Војислава Лубарде и цјелокупне завичајне збирке Народне библиотеке Рогатица.

Промоција књиге „Голубови на штирканој завеси“ аутора Слободана Ристовића заказана је за 19.00 часова у Народној библиотеци у Рогатици.

Српски књижевник и академик Војислав Лубарда, рођен је 1930. године у Рогатици. Средњу школу и Филозофски факултет завршио је у Сарајеву.

Објавио је 13 романа, међу којима и „Вазнесење“ за који је добио престижну НИН-ову награду, те више књига литерарне публицистике.

Организатор седме по реду манифестације „Дани Војислава Лубарде“ је Народна библиотека „Војислав Лубарда“, под покровитељством општине Рогатица.

ИЗВОРсрна
Претходни текстНевјерица у Француској – Ембапе сломио нос
Сљедећи текстСмрт дванаесте бебе усљед муслиманско- хрватске блокаде