Насловна Најновије У Сомбору почело обиљежавање, помен служи патријарх Порфирије

У Сомбору почело обиљежавање, помен служи патријарх Порфирије

149
0

У Сомбору је почела државна церемонија обиљежавања Дана сјећања на страдале у НАТО агресији 1999. године, у присуству предсједника Србије и Републике Српске Александра Вучића и Милорада Додика, а помен жртавама НАТО агресије служи Његова светост патријарх српски Порфирије.

Државној церемонији обиљежавања присуствују и предсједници влада Србије и Републике Српске Ана Брнабић и Радован Вишковић, предсједници парламената Владимир Орлић и Ненад Стевандић, као и министри у владама Србије и Српске.

Из Републике Српске присутни су и министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић.

Предвиђено је да патријарх Порфирије након помена жртавама НАТО агресије одржи бесједу.

Након извођења химне Србије „Боже правде“, симулацијом оглашавања сирене за ваздушну опасност почеће и званични програм.

Предвиђено је да се након музичко сценског приказа обрати Маријана Паскаш, кћер заставника Радована Медића, прве жртве НАТО агресије.

У наставку програма предвиђено је обраћање предсједника Републике Српске Милорада Додика, а на крају, након музичко-сценског приказа, и предсједника Србије Александра Вучића.

На данашњи дан навршиле су се 24 године од почетка агресије НАТО-а на СР Југославију у којој је током 78 дана бомбардовања убијено 2.500 људи, међу којима најмање 79 дјеце, док је употреба забрањене муниције са осиромашеним уранијумом изазвала тешке посљедице по здравље становништва, а цијела земља претрпјела страшна разарања.

Сомбор је био један од првих градова гдје су пале бомбе и изгубљени људски животи.

ИЗВОРсрна
Претходни текст„Српско војничко спомен – гробље Мали Зејтинлик“ од данас носи назив „Нови Зејтинлик“ (ВИДЕО)
Сљедећи текстДодик: Никада им нећемо опростити ни заборавити