Насловна Најновије У суботу “Дан рогатичког кромпира и романијског скоруп – кајмака“

У суботу “Дан рогатичког кромпира и романијског скоруп – кајмака“

218
0

У Источном Новом Сарајеву у суботу, 29. октобра, биће одржана изложбено-продајна сајамска манифестација „Дан рогатичког кромпира и романијског скоруп-кајмака“, најављено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Манифестација ће бити свечано отворена у 11.00 часова на Тргу Републике Србије.

У Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди, Подручна јединица Источно Сарајево, Срни је речено да се „Дан рогатичког кромпира“ одржава други пут, те да ће им се ове године придружити и Удружење „Романијски скоруп кајмак“ са палетом својих производа, који заслужују да буду посебно промовисани и подржани.

Руководилац ове подручне јединице Јелена Мићић, истакла је да је подручје општине Рогатица једно од најпознатијих микро-подручја за производњу кромпира у БиХ са дугом традицијом и да постоје устаљени и врло функционални тржишни канали за пласман производа.

Она је нагласила да то је посебно изражено код већих произвођача, док више мањих произвођача још наступа самостално на тржишту, те су као такви изложени различитим тржишним недаћама.

„Управо је то разлог зашто смо одлучили да организујемо сајам, да покушамо заједничким наступом да унаприједимо продају рогатичког кромпира, да урадимо снажнију промоцију и допремо до што већег броја купаца“, рекла је Мићићева.

Он је навела да ће се произвођачи из Удружења „Романијски скоруп-кајмак“ представити кајмаком са ознаком географске заштите, познатом по квалитету, али овај пут скоруп-кајмак ће бити представљен у модернијем паковању, адекватном за тржиште.

Мићићева је у име организатора, позвала све суграђане да посјетом сајму подрже домаћу производњу.

„Посебно нам је задовољство што ће храну припремити ученици Средње школе `28. јуни` из Источног Новог Сарајева“, истакла је Мићићева.

Организатори манифестације „Дан рогатичког кромпира и романијског скоруп-кајмака“ су Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди у Источном Сарајеву и Kластер „СРП“, уз подршку општина Рогатица и Источно Ново Сарајево.

Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Подручна јединица Источно Сарајево, дјелује на подручју 12 општина Сарајевско-романијске и Горњодринске регије, као  Пољопривредни кластер „Сарајево-Романија-Подриње“ – СРП.

 

ИЗВОРсрна, фото Princip.news
Претходни текстНародна скупштина Републике Српске: Усвојен други ребаланс буџета
Сљедећи текстШулић: Додик – предсједник Српске !