Насловна Вијести Република Српска У суботу у Глини парастос за 150 српских цивила убијених у „Олуји“

У суботу у Глини парастос за 150 српских цивила убијених у „Олуји“

198
0
Предсједник бањалучког Одбора за помоћ Косову и Метохији Милорад Арлов рекао је да ће у суботу, 13. августа, присуствовати парастосу у Глини у Хрватској за око 150 српских цивила који су мучки убијени у хрватској војно-полицијској акцији „Олуја“ августа 1995. године.

 

Арлов је навео да су ови српски цивили, жене и мушкарци, пронађени мртви на својим тракторима, у аутомобилима, кућама, крај путева, а намјеравали су да са осталих око 250.000 српских прогнаника напусте Хрватску у највећем етничком чишењу српског народа.

– Као припадник српског народа са Кордуна који је до „Олује“ живио у Топуском на Кордуну присутвоваћу парастосу убијеним српским жртвама и мученицима који су овдје без имена и презимена сахрањени у заједничкој гробници – рекао је Арлов.

Он је истакао да ће са Вијећем српске националне мањине града Глине, организатором овог парастоса, који не да да се заборави и овај злочин над српским народом Кордуна, Баније, Лике и сјеверне Далмације, разговарати о постављању великог крста и спомен-плоче на овој масовној гробници.

– Тражићемо помоћ од институција Републике Српске да великим крстом и спомен-плочом трајно обиљежимо ово велико стратиште Срба мучки убијених у „Олуји“ 1995. године, да се овај злочин над српским народом никад не заборави, јер то дугујемо овим мученицима, али и нашој дјеци и будућим покољењима – рекао је Арлов.

Помен ће бити служен на гробљу „Света Ката“ у мјесту Горње Селиште у 10.00 часова.

ИЗВОРРТВИС
Претходни текстСоколац, обиљежен дан манастира Светог Великомученика Георгија на Равној Романији,РТВИС (ВИДЕО)
Сљедећи текст„Пулс града“, РТВИС, 11.08.2022.