Насловна Вијести Република Српска У сусрет Илинданском сабору „Борике 2022“

У сусрет Илинданском сабору „Борике 2022“

187
0

Традиционални „Илиндански сабор“ на Борикама одржаће се и ове године. Посебан одбор за његову припрему одлучио је да програм сабора буде нешто скромнији него неких ранијих година.

Славиће се и даље три дана, али без помпе и велике приче. Остале су традиционалне „Игре без граница“ у петак 29. јула. Опет ће, у организацији Дјечијег вртића „Бамби“ из Рогатице, центру пажње бити дјеца и родитељи уз отворена врата и свој осталој дјеци која се тога дана нађу на Борикама. Као и увијек биће ту разних „дисциплина“ које ће некога обрадовати а некога и растужити због успјеха или неуспјеха.

У суботу, 30. јула, осим уобичајених јутарњих и вечерњих богослужења у цркви Светих апостола Петра и Павла, нема других манифестацја, а у недјељу, 1. августа, уз јутарње богослужење, у 15 часова почеће турнир у малом фудбалу до вечерњег богослужења у цркви.

На сам дан Светог пророка Илије, Илиндан, у 9 часова је велико празнично богослужење у цркви и свечана литија која ће се окончати полагањем вијенаца и цвијећа пред пригодним Спомен-обиљежјем које, именима и фотографијама, чува сјећање на 81 погинула борца и 10 цивилних жртава боричког краја у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском рату.

Око 11.30 часова биће отврање просторија Удружења жена „Борике“, а у 16 је изношење и ломљење славског колача уз скроман славски ручак.

Вријеме од 13.30 и све до 19.30 часова предвиђено је за спортска такмичења. Почеће са полуфиналним а завршити са финалном утакмицом у малом фудбалу. Измеђ њих одржаће се навлачење конопца, скокови у даљ и вис са мјеста, бацање камена с рамена, пјешачке и коњске трке – све уз скромне новчане награде за најуспјешније које је обезбиједио начелник општине Милорад Јагодић и Општинска управа.

Све у свему, многи ће наћи нешто за себе, а љубитељи народног кола и пјесама имаће више времена да заиграју, а требало би да се чује и она старогорска грлена „Ој Борико не бих те волио да се нисам у теби родио“!

ИЗВОР058.ba
Претходни текстЕмисија ,,Интервју“ 21.07.(ВИДЕО)
Сљедећи текстНа снази црвени метеоаларм