Насловна Вијести У Техерану се данас састају Раиси, Путин и Ердоган

У Техерану се данас састају Раиси, Путин и Ердоган

178
0

У Техерану ће се данас састати предсједници Ирана, Русије и Турске, Ебрахим Раиси, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган, како би разговарали о регионалним и међународним проблемима, саопштено је из Кремља.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков навео је да ће Путин одржати трилатерални самит са колегама из Турске и Ирана, земљама које су гаранти Процеса Астана из 2017. године везаног за Сирију, а којим је предвиђено лакше спровођење рјешења конфликта у тој земљи, пренио је ТАС С.

Осим трилатералних сусрета одржаће се и билатерални сусрети на маргинама самита, а након тога Путин се враћа у Москву.

Песков је рекао да би ускоро могао бити постигнут свеобухватни споразум о стратешкој сарадњи Русије и Ирана.

Према његовим ријечима, руска верзија текста споразума је предата иранској страни половином јуна, што је Техеран похвалио.

– Надамо се да ће послије додатних измјена, а узимајући у обзир мишљење иранске стране, бити могуће потписивање споразума у скоријој будућности – додао је Песков.

Упитан да прокоментарише евентуално повећање трговинске размјене Русије и Ирана са садашње четири милијарде долара на 10 до 15 милијарди, Песков је рекао да би то могло да буде и знатно више.

– Руски лидер је присталица идеје да треба ићи са најамбициознијим циљевима. Сигуран сам да предсједник Путин верује да је могуће да се достигне висока љествица. Ово су реални стандардни за нас, потенцијал наше двије земље је велики. Москва и Техеран морају да раде много не само на билатералном плану – додао је Песков.

Он је подсјетио на функционисање привременог споразума о слободној трговинској зони између Ирана и Евроазијске економске уније.

– Надамо се да ће овај споразум постати трајан и да ће то нашем односу дати још већи подстицај – нагласио је Песков.

Ергодан је у понедјељак отпутовао у службену посјету Ирану, а у саопштењу Анкаре се наводе да ће он и његов колега Раиси копредсједавати седмом састанку Турско-иранског савјета за сарадњу на високом нивоу у Техерану 19. јула, пренијела је Анадолија.

– Сви аспекти турско-иранских односа и потенцијални кораци који би побољшали билатералну сарадњу биће размотрени током састанка Савјета, који це се одржати уз учешће ресорних министара – наводи се у саопштењу.

Додаје се да ће осим о билатералним односима бити ријечи и о регионалним и глобалним питањима.

На дневном реду самита биће и недавни развој догадаја у Сирији, борба против терористичких организација, покушаји политичког рјешења, хуманитарна ситуација и добровољни повратак Сиријаца кућама.

Предсједник Турске ће на маргинама самита одржати и билатерални састанак с руским колегом.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПарк природе „Тара“ – изузетна амбијентална и естетска вриједност
Сљедећи текстПале: Представљења апликација „Грађанска патрола“