Насловна Најновије У току санација куполе на Храму Преображења Господњег у Пофалићима

У току санација куполе на Храму Преображења Господњег у Пофалићима

155
0

На Храму Преображења Господњег у Сарајеву у току је санација дотрајале конструкције и замјена цријепа на куполи, што ће коштати више од 50.000 КМ.

Старјешина храма протојереј-ставрофор Чедомир Ђелмо рекао је Срни да санација подразумијева замјену цријепа и дијела дотрајале кровне конструкције.

„Купола на Храму је прокишњавала јер је санација изведена 2000. године веома неквалитетно урађена. Зато само сада, уз помоћ Бога, приступили овом послу. Надамо се да ће радови бити окончани за десетак дана, те да ће све бити поправљено и доведено у првобитно стање, како је превиђено пројектом“, указао је Ђелмо.

Ђелмо је рекао да је тешко предвидјети колико ће укупно коштати замјена крова на куполи, с обзиром да су цијене материјала веома порасле, али да ће вјероватно бити потребно више од 50.000 КМ.

Према његовим ријечима, за наредну годину планирана је и санација остатка крова на Храму, пошто је сада замијењен само оштећени цријеп.

Радове, који су почели 24. октобра, финансијски су помогли Митрополија дабробосанска, Министарство за избјегла и расељена лица Федерације БиХ /ФБиХ/, град и Кантон Сарајево, као и општине Ново Сарајево и Центар.

Храм Преображења Господњег у Сарајеву изграђен је 1940. године прилозима православних Срба Долачке парохије и бројних вјерника из других парохија.

Освештан је 8. септембра 1940. године у присуству патријарха српског Гаврила, митрополита дабробосанског Петра, више епископа, свештеника и око 50.000 вјерника.

Два пута је затваран и скрнављен. У периоду од 1941. до 1945. године затворила га је власт Независне Државе Хрватске, а свештенике протјерала.

У посљедњем рату храм је био опљачкан. Обнова је почела 1995. године доласком надлежног пароха и парохијана. Постављена је нова инсталација, завршено осликавање храма, обновљена зидна ограда, те очишћена фасада.

ИЗВОРсрна
Претходни текстОчекује се производња на прошлогодишњем нивоу
Сљедећи текстПозив за упис дјеце у предшколски програм