Насловна Најновије У Требињу приказан документарни филм “Свједок“

У Требињу приказан документарни филм “Свједок“

51
0

У Требињу је приказан документарни филм „Свједок“, аутора Дениса Бојића, а ријеч је о потресној причи о страдању српског народа током ратних дешавања деведесетих година на простору бивше Југославије и раду чувеног форензичара и патолога Зорана Станковића, који је радећи на више од 50 масовних гробница, извршио обдукције више од 7.500 жртава злочина.

Бојић је вечерас рекао да је доктор Зоран Станковић, током ратних дешавања обдукције радио и у Требињу и цијелој источној Херцеговини, те да је страдање српског народа у БиХ било цјеловито.

„Надам се да ће људи који данас виде овај филм, бити свјесни чињенице да је страдање Срба било брутално, да је било на територији читаве БиХ, бивше Југославије и да ће чињенице преносити својој дјеци, јер наше страдање јесте императив опстанка српског народа“, изјавио је Бојић новинарима.

Он је додао да је доктор Станковић можда једини свједок тог обима, капацитета и карактера и суштине у току ратних дешавања, јер је извршио обдукцију 7.500 српских жртава на територији бивше Југославије.

„Његово искуство, обдукциони налази и све што је радио са својим тимом у току рата, немјерљиво је значајно за српски народ, тако да он јесте свједок, а ми смо сви свједоци свега што нам је, нажалост, остављено у насљеђе кроз документацију доктора Станковића и кроз чињенице“, рекао је Бојић.

Филм је сниман на локацијама масовних гробница – Кравица, Мркоњић Град, Јелачићи, Брод и Зворник.

У филму су кориштени оригинални ратни снимци Милована Урошевића, сниматеља ТВ Београд.

Документарни филм „Свједок“, рађен је у копродукцији Радио-телевизије Републике Српске и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

ИЗВОРСрна, фото РТРС
Претходни текст“Пулс града“, РТВИС, 18.9.2024. (ВИДЕО)
Сљедећи текстСвједок тужилаштва упуцан у леђа након заробљавања у Добровољачкој