Насловна Најновије У уторак предавање о значају правовременог лијечења мултипла склерозе

У уторак предавање о значају правовременог лијечења мултипла склерозе

221
0

У Источном Новом Сарајеву у уторак, 30. маја, биће одржано предавање, поводом обиљежавања Свјетског дана обољелих од мултипла склерозе, о симптомима ове болести, дијагностици и значају правовременог почетка лијечења.

Организатор је Удружење обољелих од мултипла склерозе Сарајевско-романијске регије, чији је предсједник Наташа Томић рекла Срни да имају око 270 чланова, али да је забрињавајућа чињеница да је међу обољелима све више младих, као и да је немогуће одредити разлог оболијевања.

– Нажалост, имамо дјецу од 15 година која су обољела од ове болести. Морамо да научимо да живимо са овим обољењем. Наша борба је константна, морамо имати позитиван став о животу, колико год је то могуће, јер живот мора да се настави – навела је Томићева.

Она је још једном указала да је један од проблема са којим се суочавају обољели то што имуномодулаторна терапија, која зауставља прогресију мултипла склерозе, није доступна свима, те да би приоритет у лијечењу требало да имају млађи људи.

Томићева је појаснила да постоје одређене терапије које је могуће примити у локалним болницама, али и неке које је могуће примити само у Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци.

Она је посебно захвалила Фонду здравственог осигурања Републике Српске који, осим што сноси трошкове одобрене терапије, сноси трошкове и за 21 дан бањског лијечења у Атомској бањи Горња Трепча.

Удружење, које је основано 2006. године, тек лани успјело да добије адекватне нове просторије за рад које им је уступила општина Источно Ново Сарајеву, а налазе се у оквиру нове спортске дворане.

Томићева је рекла да Удружење окупља обољеле из 14 општина, али да немају подршку од већине локалних заједница.

Она је навела да су чланови Удружења обољели од мултипла склерозе са подручја општина Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа, Пале, Соколац, Источни Стари Град, Трново, Рогатица, Хан Пијесак, Фоча, Ново Горажде, Вишеград, Рудо, Чајниче и Калиновик.

Томићева је још једном захвалила граду Источно Сарајево, те општинама Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа, Трново, Пале, Вишеград, Калиновик и Чајниче за помоћ и подршку коју пружају Удружењу, изразивши наду да ће и друге локалне заједнице имати слуха за обољеле и да ће се укључити у рад.

Она је нагласила да су волонтери важна карика у раду Удружења, за шта им је посебно захвалила.

Томићева је рекла да ће на предавању говорити начелник Одјељења неурологије у Болници „Србија“ у Источном Сарајеву Весна Арсић Пејић, специјалиста физикалне и хипербаричне медицине Александра Голијанин Магазин и специјалиста физикалне медицине и рехабилитације Данко Васиљевић, обољели од ове болести, као и волонтери Удружења.

– Догађај је отворен за све грађане који желе сазнати више о мултипла склерози – додала је Томићева.

Предавање о мултипла склерози биће организовано у уторак, 30. маја, у Културном центру Источно Ново Сарајево са почетком у 18.00 часова.

ИЗВОРсрна
Претходни текстЗори Видовић Повеља Општине Источно Ново Сарајево
Сљедећи текстМошти Светог владике Николаја сутра на челу Спасовданске литије у Београду