Насловна Најновије Иконић: У фокусу маркирање планинских пјешачких стаза

Иконић: У фокусу маркирање планинских пјешачких стаза

248
0

Обиљежавање и мапирање планинских пјешачких стаза, као и рад на оснивању туристичких инфо-центара у свим општинама града Источно Сарајево, биће у фокусу рада градске Туристичке организације у наредном периоду, рекао је Срни директор ове организације Игор Иконић.

Иконић је истакао да ће представници Туристичке организације у сарадњи са Планинарским савезом Републике Српске, ускоро изаћи на терен, како би на адекватан начин, планинарском сигнализацијом обиљежили и мапирали стазе интересантне туристима.

„Прикупљамо податке и ко год нам укаже да би нека стаза могла бити лијепа за шетњу, ми ћемо је обићи и адекватно мапирати и означити. На крају, све те стазе би требале бити у званичној понуди пјешачких планинарских стаза Планинарског савеза Републике Српске. Због тога што је активни одмор у природи нешто чиме се ми највише можемо похвалити, то ће бити континуирана акција“, нагласио је Иконић.

Он је рекао да би у наредном периоду требало да буде потписан меморандум о сарадњи на мапирању и обиљежавању пјешачке стазе у дужини од 16 километара на Јахорини, што ће бити допринос Туристичке организације љетној туристичкој сезони на Јахорини.

„Ангажоваћемо и извођаче радова како би се уредио терен гдје је потребно, обезбиједиле табле, те потребни мобилијар у виду шадрвана, фото-рамова и видиковаца“, истакао је Иконић.

Осим стазе на Јахорини, Туристичка организација града Источно Сарајево ће у сарадњи са планинарским друштвима и удружењима грађана, радити и на обиљежавању стаза на подручју свих градских општина.

Иконић је рекао да ће Туристичка организација покушати да сваку градску општину промовише на најбољи начин, реализовањем манифестација које ће бити карактеристичне за те локалне заједнице, а једна од таквих је и дјечији сајам који ће 13. и 14. маја бити одржан у Источном Новом Сарајеву.

„То ће бити регионални догађај у који ће бити укључене све градске општине учешћем вртића и школа са дјецом млађег узраста, гдје ћемо покушати да им приближимо све што њихови вршњаци раде у осталим општинама“, навео је Иконић.

Према његовим ријечима, сајам је конципиран у три дијела – један је играоница за дјецу, други је изложбени простор гдје ће дјеца и родитељи моћи да по промотивним цијенама обезбиједе оно што им треба, а трећи дио је резервисан за наступе и приказ свега што су дјеца вјежбала током цијеле године.

„Постоји амбиција да ова прича постане традиционална“, додао је Иконић.

Покровитељи дјечијег сајма су Туристичка организација града Источно Сарајево и Град, уз подршку општине Источно Ново Сарајево, која је уступила простор за одржавање сајма.

За грађане Источног Сарајева у овој години планиран је и низ музичких манифестација, а прва од њих је концерт групе „Рибља чорба“ у Источној Илиџи 19. маја.

„Трудимо се да испоштујемо све жеље општина у саставу града Источно Сарајево, а конкретно општина Источна Илиџа је у оквиру `Ђурђевданских свечаности` имала жељу за тим концертом и ми смо то обезбиједили“, нагласио је Иконић.

Он је додао да ће и свечаности поводом Дана и славе општине Трново, бити крунисане концертом који ће обезбиједити Туристичка организација.

„Планирали смо 30. јуна концерт Пеђе Јовановића на Студентском тргу код храма на Палама, као званично отварање и почетак љетне туристичке сезоне у граду Источно Сарајево. Након тога, два дана смо планирали посветити дјеци Источног Сарајева, гдје ћемо обезбиједити садржаје уз подршку школе спорта `Kаспер` из Бањалуке“, рекао је Иконић.

ИЗВОРсрна, фото град Источно Сарајево
Претходни текстДанас свјежије, повремено са слабом кишом
Сљедећи текстУ Српској рођено осам дјевојчица и седам дјечака