Насловна Магазин Култура У Фочи отворена изложба полазника Љетне школе цртања

У Фочи отворена изложба полазника Љетне школе цртања

202
0

У дворишту Музеја Старе Херцеговине отворена је изложба цртежа полазника Љетне школе цртања у којој је учествовало 15 ученика двије фочанске основне школе.

Под руководством академског сликара Владимира Милановића, дјеца су три дана, у по два двочасовна термина, учила сјенчење и друге вјештине цртања угљеном, графитном оловком, дрвеним и масним пастелним бојицама.

Милановић каже да су углавном бирали мотиве из музеја – експонате и фотографије старе Фоче, али су цртали и портрете, животиње, разне илустрације.

„Дјеца су врло талентована и врло вриједна, што је најбитније. Видим да су уживала и запазио сам напредак у ова три дана, из рада у рад, из дана у дан, баш су ме изненадили. Вјерујем да је ово за њих била успјешна школа цртања и да се неће на овом завршити“, рекао је Милановић.

Виктор Кошир, ученик осмог разреда Основне школе „Веселин Маслеша“ цртао је мртву природу, а Лазар Пљеваљчић, ученик петог разреда Основне школе „Свети Сава“, омиљене ликове из цртаних филмова и разне архитектонске објекте.

Обојица кажу да одмалена воле да цртају и да им овакве радионице много значе, јер све боље цртају.

Задовољна је својим радовима и Луција Беговић, ученица шестог разреда Основне школе „Свети Сава“.

„Нацртала сам три рада, баш ми је било лијепо. Учитељ нам је показао технике цртања и објаснио нам да нам је лакше да прво скицирамо, па онда да наставимо даље“, рекла је Луција.

Матуранткиња Основне школе „Веселин Маслеша“ Анђела Ивановић урадила је пет портрета графитном оловком.

„Урадила сам два рада Новака Ђоковића, затим Стевана Стојановића Мокрањца, Бранка Коцкицу и митрополита Амфилохија. Сада прелазим у средњу школу и тамо ћу наставити да идем у ликовну секцију и пробаћу да радим уље на платну“, рекла је Анђела.

Из Музеја Старе Херцеговине поручили су да је, између осталог, њихова дјелатност и васпитни рад са дјецом и да је потребно што више оваквих школица, које ће организовати и убудуће.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСитуација на пожариштима знатно боља
Сљедећи текстЗа шест мјесеци добит око 1,4 милиона КМ